Ads Area

2014'TE 5 İNÇ TELEFONLAR VE 7 İNÇ TABLETLER YOĞUN İLGİ GÖRDÜ

Türkiye'nin önde gelen kitap, kırtasiye ve teknoloji perakendecisi NT Mağazaları, 2014 yılında en çok ilgi gören ürünleri açıkladı. Araştırmaya göre müşteriler; akıllı telefonlarda 5 inç ve üzeri ekran büyüklüğünde, 799-1.229 TL arasında ürünlere yoğun ilgi gösterdi. 

Akıllı telefon pazarının büyümesi hafıza kartlarının, telefon kılıflarının ve kulaklık satışlarının da büyümesini sağladı. Tabletlerde ise 199-699 TL arasında değişen fiyatlar ile en çok 7 inç büyüklüğündeki cihazlar tercih edildi. 

 7 ülkede 165 mağazasıyla hizmet veren NT, 2014 yılında en çok ilgi gören teknolojik ürünlerini açıkladı. Akıllı telefonlarda taksit yasağına rağmen büyüme hızlanırken, tablet bilgisayarlarda büyüme yavaşladı. Müşteriler doğum günleri, özel günler ve karne günlerinde hediye olarak en çok akıllı telefonları tercih etti. 2014'ün ilk aylarında kredi kartına gelen taksit yasağı, kısa süreli akıllı telefon satışlarını yavaşlattı. 

 Konuyla ilgili bilgi veren NT Genel Müdürü Murat Kara, dünyada olduğu gibi Türkiye'de akıllı telefon pazarının hızla büyüdüğünü söyledi. Tüketiciyi rahatlatacak çözümler üretmede hızlı davranan sektör temsilcilerinin akıllı telefon satışlarını hızla büyüttüğünü kaydeden Kara, "Akıllı telefonlar bugün 7'den 77'ye herkesin hayatının önemli bir parçası oldu. Bu durum akıllı telefonlara olan talebin artarak devam etmesine neden oluyor." dedi. 

Dünya genelinde büyümesini sürdüren akıllı telefon pazarının Türkiye'de yasal düzenlemeler nedeniyle kısa süreli bir duraklama yaşadığından bahseden Kara, şunları dile getirdi: "Ancak sektör alternatif çözümlerle yeniden büyüme trendi yakaladı. 2013 yılında Türkiye'de 9 milyona yakın akıllı telefon satılırken 2014'ün ilk 9 ayında bu sayıya ulaşıldığını tahmin ediyoruz. 

Adet olarak cihaz satışındaki artışta GSM firmalarının taahhütlü satışlarının etkisi büyük oldu. Perakendeciler içinse bankaların ihtiyaç kredileri hali hazırda bir çözüm olarak tüketiciler tarafından tercih edilmeye devam ediyor. NT olarak 2014 yılında sektördeki olumsuzluklara rağmen çok başarılı bir yıl geçirdik. Akıllı telefon satışlarımızda 2013 yılına göre yüzde 100 gibi önemli bir büyüme gerçekleşti. 

Bu başarıyı ise üretici firmalarla gerçekleştirdiğimiz verimli işbirlikleri ve müşterilerimizin beklentilerini karşılayacak en uygun ürünleri sunarak sağladık." Akıllı telefon satışlarının özellikle 5 inç ve üzeri ekran büyüklüğünde, 799 TL-1.299 TL fiyat aralığındaki ürünlerde yoğunlaştığını dile getiren NT Genel Müdürü Kara, "Müşterilerimiz doğum günleri, özel günler ve karne günlerinde hediye olarak en çok akıllı telefonları tercih ediyor. 

Akıllı telefon pazarının büyümesi hafıza kartlarının, telefon kılıflarının ve kulaklık satışlarının da büyümesini sağlıyor. Akıllı telefonlardan sonra en çok ilgiyi tabletler görüyor. 

Tablet bilgisayarın patlama yılı olan 2011 ve 2012'de 199 TL altı olan ucuz segmentte tabletler çok satıldı. Fakat bu segmentteki ürünler kullanıcıların beklentilerini tam olarak karşılayamadığından, tablet bilgisayar satışları şu anda 199 TL-699 TL arasında seyrederken en çok 7 inç büyüklüğündeki tabletler tercih ediliyor." bilgisini verdi. 

 2-3 yıl öncesinde en önemli etkenin ürün fiyatı olduğunu anlatan Kara, kriterlerin değiştiğini vurgulayarak şunlara değindi: "2014 yılında uluslararası tablet markaları fiyatlarını agresif bir şekilde indirdi. Bu sayede pazarın yüzde 65 gibi önemli bir bölümünde satışlar uluslararası markalarda yoğunlaştı. 

Bugün tablet alırken fiyat yine çok önemli fakat kullanıcılar için ürünün markası, servis kalitesi, tasarım, hız, kablosuz internet erişim hızı ve çekim gücü, içerik ve uygulama bilgisi, görüntü, parlaklık, ses kalitesi, pil ömrü, oyun performansı ve garanti hizmeti gibi konular da en az fiyat kadar önemli. Tablet bilgisayar alanlar bu ürünler yaygınlaşmaya başladığında, bilgisayarın yaptığı tüm işlemleri yapabilir mi diye soruyorlardı. 

Fakat geçtiğimiz 2 sene içerisinde tabletin bilgisayarlara alternatif olmadığı ve sadece temel ihtiyaçları karşılayabildiği anlaşıldı. Akıllı telefonların geniş ekran seçeneklerinin çoğalması da tablet pazarını olumsuz etkilemeye devam ediyor. Özellikle önümüzdeki dönemde akıllı telefon ve tablet özelliklerini bir araya getiren Phablet'lerin tüketicilerin ilgisini daha çok çekebileceğini söyleyebiliriz. 

Tüketici eğilimlerine ve satış rakamlarımıza baktığımızda bugün tablet pazarında 2-3 yıl öncesinin büyüme oranlarından bahsetmemiz mümkün görünmüyor. 2015 ve sonrasında da tablet pazarındaki büyümenin yavaşlayacağını öngörüyoruz."zaman
Tags

Ads Area