Ads Area

Sony AI, Yapay Zekâda Çığır Açan Gran Turismo Sophy’i Tanıtıyor

Sony AI, Polyphony Digital Inc. (PDI) ve Sony Interactive Entertainment (SIE) ile birlikte yapay zekâ (AI/YZ) alanında geliştirildiği Gran Turismo Sophy (GT Sophy) adını taşıyan ilk insanüstü YZ ajanını beğeniye sunuyor. 
 

GT Sophy, PlayStation® yarış simülasyon oyunu Gran TurismoTM (GT) Sport’un son derece gerçekçi atmosferinde dünyanın en iyi oyuncularını geçebiliyor ve dünyanın dört bir yanındaki oyunculara yapay zekâ destekli yeni oyun deneyimleri sunmayı hedefliyor. 


 
 Son derece gerçekçi yarış pilotluğu simülatörü Gran Turismo Sport üzerinde karmaşık bir spor olan yarış otomobili sürüşünde ustalaşmak, yapay zekâ alanında yeni bir dönemin başladığını ortaya koyuyor. 
 
Nature dergisinde yayınlanan Derin Pekiştirmeli Öğrenme ile Gran Turismo Pilotlarını Geride Bırakmak (Outracing Champion Gran Turismo Drivers with Deep Reinforcement Learning )başlıklı makalede de bu yaklaşım dile getiriliyor. 
 
Oyun ve Eğlence için Yapay Zekâ 
PlayStation Studios oyun geliştirme stüdyosu olan PDI ve yapay zekâ geliştirme ekibine sahip Sony AI arasındaki güçlü iş birliği, YZ’nin oyuncularına yeni oyun deneyimleri vadediyor. İlerleyen dönem çalışmalarında da Sony AI ve PDI, GT Sophy’i Gran Turismo serisinin gelecekteki sürümlerine nasıl entegre edileceğini araştıracak. 
 
Sony Group Corporation Yönetim Kurulu Başkanı, Başkanı ve CEO'su Kenichiro Yoshida şunları söyledi: "Oyunseverler için bir oyun yapay zekâsı yaratmamızı sağlayan bu iş birliği, yaratıcı bir eğlence şirketi olarak gerçekten de Sony’e özgü bir çalışma oldu. 
 
Elde ettiğimiz sonuç bir yandan yapay zekânın ilerleyişinde kayda değer bir sıçramanın sinyalini verirken, bir yandan da dünyanın dört bir yanındaki GT severlere zenginleştirilmiş deneyimler sunulmasını sağlıyor.” 
 
Sony AI CEO’su Hiroaki Kitano, “Gran Turismo Sophy, YZ alanında kayda değer bir gelişme. Amacı da sadece oyunculardan daha iyi olmak değil oyunculara kendi tekniklerini ve yaratıcılıklarını geliştirip bir üst seviyeye yükseltebilecek teşvik edici bir rakip sunmak. 
 
Bu çığır açan gelişmenin oyun camiasına katkıda bulunmasının yanı sıra otonom yarış, otonom sürüş, yüksek hızlı robotik ve kontrol gibi alanlarda da yeni fırsatlar sunacağına inanıyoruz.”
 
Plyphony Digital Başkanı Kazunori Yamauchi ise “Yapay zekâ araştırmaları, teknoloji ile toplumun hep birlikte kendi var oluş sürecini keşfetmesi için önemli bir fırsat. Gran Turismo serisi, 1997 yılında ilk kez piyasaya sürüldüğünden bu yana ve teknolojiye olan merakıyla inovasyonun sınırlarını daima zorladı. 
 
Gran Turismo Sophy’de bu felsefeyi ortaya koyan yeni bir örnek ve ben, bu yapay zekâ konseptinin hem oyunların hem de otomobillerin geleceğine katkıda bulunacağına inanıyorum” dedi.  
 
Kazanan Hem YZ hem Oyuncular 
Sony AI, 2 Temmuz 2021 ve 21 Ekim 2021 tarihlerinde düzenlenen iki Race Together 2021 Challenge etkinliğinde dünyanın en iyi dört Gran Turismo sürücüsüne karşı yarışarak GT Sophy'nin yeteneklerini test etti. 
 
İlk yarışın sonuçlarına göre ajanda iyileştirmeler yapıldı ve GT Sophy, Ekim ayındaki ikinci etkinlikte hem zamana karşı yarışlarda hem de FIA Sertifikalı Gran Turismo Şampiyonası format yarışında en iyi insan GT sürücülerini geride bıraktı. 
 
GT Sophy Hakkında 
GT Sophy; Sony AI, PDI ve SIE iş birliği ile geliştirilen yeni bir derin pekiştirmeli öğrenme platformu kullanılarak eğitilmiş bir otonom yapay zekâ ajanıdır. 
 
Proje paydaşları, temel yapay zekâ ar-ge’si, hiper-gerçekçi gerçek dünya yarış simülatörü ve büyük ölçekli YZ eğitimi altyapısı alanlarındaki uzmanlıklarını bir araya getirerek projenin başarısına katkıda bulunmuştur. 
 
GT Sophy, şampiyona seviyesindeki dünyanın en iyi pilotlarıyla rekabet edebilmek için gereken aşağıdaki sürüş becerilerinde ustalaşmak üzere eğitildi: 
 
Yarış Otomobili Kontrolü: Zorlu pistlerde zafer elde etmek üzere otomobil dinamiği, yarış çizgileri ve hassas manevralar hakkında derin bir kavrayışa sahip olmak. 
 
Yarış Taktikleri: Hızla gelişen yarış durumlarına karşılık anlık kararlar verme becerisi. GT Sophy, aralarında hava koridoru atağı, makas atarak geçiş ve hatta bloke etme gibi bazı defansif manevraların da olduğu taktiklerde büyük bir ustalık sergiliyor. 
 
Yarış Adabı: Adil bir oyunun temel şartlarını yerine getirmek üzere GT Sophy, kusurlu çarpışma ve rakibin sürüş çizgisine saygı gösterme de dahil olmak üzere son derece rafine ama hatları çok da belirgin olmayan sportmenlik kurallarına uymakla yükümlü kılındı. 
 
Gran Turismo Sophy projesi, teknolooji ve Race Together 2021 challenge yarışları ile ilgili detaylara Gran Turismo Sophy sitesinden ulaşabilirsiniz.  
 
Sony AI Hakkında 
Sony AI Inc., 1 Nisan 2020’de “yapay zekâ ile insanın hayal gücünü ve yaratıcılığını ortaya çıkarma” misyonuyla kuruldu. 
 
Sony AI, Sony’nin gücünü YZ’den alan bir şirkete dönüşmesini hızlandırmak ve yeni iş fırsatları yaratmak üzere yapay zekâ alanındaki en son geliştirme çalışmalarını Sony Group’un görüntüleme ve algılama teknolojisi, robotik teknolojisi ve film, müzik, oyun gibi eğlence varlıklarıyla bir araya getirmeyi hedefler. 
 
Bu amaçla Sony AI, bugüne kadar oyun, Görüntüleme & Algılama, Gastronomi ve YZ Etiği alanlarında yapay zekâ teknolojisinin evrimini ve hayata geçirilmesini hedefleyen amiral gemisi niteliğinde dört proje başlattı. Daha fazla bilgi için: https://ai.sony 
 
Polyphony Digital ve Gran Turismo Hakkında 
Gran Turismo™, Sony Interactive Entertainment Inc.'in bir yan kuruluşu olan Polyphony Digital Inc. tarafından geliştirilen bir video oyunudur. 
 
İlk olarak 1997'de Japonya'da piyasaya sürülen ödüllü oyun, gerçekçi grafikleri, otantik fizik teknolojisi ve detaylara gösterdiği büyük özen nedeniyle en iyi sürüş simülatörü olarak kabul edilir.  
 
Sony Interactive Entertainment Hakkında 
İnteraktif ve dijital eğlence alanında dünya liderlerinden biri olarak kabul edilen Sony Interactive Entertainment (SIE), PlayStation® markasından ve ürün/hizmet ailesinden sorumludur. 
 


İlk PlayStation’un 1994 yılında Japonya’da piyasaya sürülmesinden bu yana PlayStation, pazara hep inovasyon getirdi. PlayStation ürün ve hizmet ailesi içinde PlayStation®5, PlayStation®4, PlayStation®VR, PlayStation™Store, PlayStation®Plus, PlayStation™Now ve PlayStation Studios'un beğenilen PlayStation yazılım oyunları yer almaktadır. 
 
Merkezi San Mateo, California'da bulunan SIE, Sony Group Corporation'ın tamamına sahip olduğu bir yan kuruluşudur ve California, Londra ve Tokyo'da global çapta etkinlikler yürütür.
Tags

Yorum Gönder

0 Yorumlar
* Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.

Ads Area