Ads Area

CEP'TE YERLİ MALI SÜRPRİZİ

Akıllı telefon satışında yerli malı tabusu yıkılıyor. General Mobile, Discovery markasıyla en çok satan akıllı telefon oldu. Vestel ise operatörler için üretime hazırlık yapıyor. 


Casper, yılların PC deneyimiyle akıllı telefon pazarına giriyor ve Escort küllerinden doğuyor. Cep'te ve tablette "yerli malı" raporunu çıkardık. Türkiye'de önemli bir marka aşkı olduğu herkesin bildiği bir gerçek. Ancak tüketici markanın karşılığını almak istedikçe yerli alternatiflere kaymaya başlıyor. 

Yani, tüketici cüzdanına bakınca aşk bitiyor, yerli markalarla mantık evliliği yapıyor. DEVLET DESTEĞİ Akıllı telefonda devlet teşviki olmadan devlere kafa tutan yerli markalar, PC sektöründe olduğu gibi cep'te de liderliği ele geçirdi. 

General Mobile tek bir telefon modeli Discovery ile mucize yarattı. Şirketin büyük ekran, taze ürün, hızlı güncelleme ve en önemlisi doğru fiyatla tüketicinin ve bayilerin beklentilerine tam karşılık verdi. 

Üstelik şirket bu başarıyı kimseden en küçük bir destek almadı. Diğer yerli markalar da farklı yöntemler izliyor. Avrupa'nın sayılı televizyon üreticilerinden Vestel, operatörlerle anlaşarak işini sağlama alıyor. Yerli PC markası olarak mucizeyi olağan durum haline getiren Casper da kararlı adımlarla akıllı telefon ve tablet pazarına giriyor. 

HANGİSİ YERLİ MALI 
Türk markalarının hiçbiri telefon üreticisi değil. Ancak üretim yapmamaları onların başarısız olduğu anlamına gelmiyor. İstihdam ettikleri çalışanların eğitim kalitesi, ödedikleri vergi ve marka değeri yerli malının gerçek ifadesi. 

 TÜRKİYE'NİN BENZERİ YOK 
Vestel, 3 operatör için Manisa'daki tesislerinde seri üretim yapmak için el sıkıştı. Türkiye PC satışında Casper gibi yerli bir markanın öncülük ettiği ender ülkelerden biri. General Mobile Discovery modeliyle ayda yaklaşık 150 bin adetle akıllı telefon satışında ilk sırada yer alıyor. Türkiye aynı zamanda dizi ve film sektörüyle hayal fabrikasından ürün satabilen bir ülke. 

PARA YERLİ MARKADA KALIYOR 
Yerli firmalar taze teknolojiyi ürünlerine kolayca entegre ediyor. Uluslararası markalar organizasyon maliyetini telefona yansıttığı için fiyat ve serviste yerlilerle yarışamıyor. Yerliler üretim yapmıyor. Bir kısmı sadece montaj yapsa da marka ve servis yatırımıyla yerelleşiyor. Yani yabancı bir telefonda markaya vereceğimiz para aslında yerlide kalıyor. 

TABLETTE AYAK SESLERİ 
Tablet üretimi konusunda da yerli firmaların ayak sesleri duyulmaya başladı. Ancak marka yerli olunca Türkiye'de katma değer oluşmuyor. 

Adını e-kitap olarak duyuran Reeder şimdi tablet konusunda da iddialı. Qualcomm ile işbirliği yollarını deneyen firma, aradığı desteği Intel'den bulunca bütün seriyi bu platforma taşıdı. FATİH Projesi'nin 617 bin adetlik ilk etabını kazanan General Mobile, tablette yerli markaların öne çıkmasını sağladı. 

ÜRETİM ARTIK DÜNYALI 
Önce yanlış bilinen bir konuyu düzeltelim. Cep telefonu ve tablet tek bina içerisinde üretilmiyor. Yani alüminyum tomruklar belli boyutlarda Güney Amerika'dan Çin'e gönderiliyor. Kamera ve görüntü işleme yazılımları Japonya, Almanya, ABD, İngiltere gibi ülkelerden elde ediliyor. 

Dokunmatik ekran da yine Japonya, Çin, Tayvan, Güney Kore gibi ülkelerden ulaşılıyor. Qualcomm ya da Intel işlemciyi seçen bir markanın birlikte çalışacağı ekran, pil ve tasarımlar az çok belli olursa SADECE ÜRÜN SATIŞI YETERLİ OLMUYOR 

Akıllı telefon dünyasında Nokia, Siemens veya Ericsson gibi markalar sadece telefon satışıyla ayakta kalmayı başaramadı. Bu nedenle ucuz işçilik değil, yazılım konusunda uygulama geliştiren, içeriğin pazarlandığı platform hazırlayan organizasyonlar geliştirmek şart. 

Türkiye'de bilişimde derinliğin oluşması için FATİH dahil kamu ve özel tüm projelerine sadece donanım değil, yazılım, içerik ve hizmet olarak değerlendirmek gerekiyor.sabah

Ads Area