Ads Area

Nanoteknoloji Türkiye'nin yıldızını parlattı

AB ile en önemli Ar-Ge işbirliği programı olan 7. Çerçeve Pogramı’nda (ÇP) Türk kuruluşlarının gerek yer aldığı proje sayısında, gerekse aldıkları bütçede artış olduğunu söyleyen Yetiş, programın ilk yılında 6.ÇP’nin aynı dönemine oranla %60’ın üzerinde artışla yaklaşık 20 milyon Avro- on desteği beklendiğini söyledi.
2007 yılında 7.ÇP’ye 1000’in üzerinde başvuru yapıldığını, bunlardan 400’e yakınının başarılı olduğunu, ve yaklaşık 150 başvurunun da desteklendiğini belirten Yetiş, bu başarıyı Türk kuruluşlarının yer aldıkları projelerin daha kaliteli olmasına ve 7. ÇP’ye katılım müzakerelerinin doğru ve etkin şekilde yapılmasına bağladı. 7.ÇP 1. Yıl katkı payının, 6.ÇP 1. Yıl katkı payının yarısından daha az olduğunu vurgulayan Yetiş, Türkiye’nin katılım payı için yapılan analizlerin ve pazarlıkların doğru sonuçlar vermesinin sevindirici olduğunu söyledi.
7.ÇP’nin katkılarının farklı alanlarda görülmeye başlandığını söyleyen 7. ÇP Ulusal Koordinatörü Hüseyin Güler, Bilgi ve İletişim teknolojileri alanında mikro dalga erişim sistemleri, üç boyutlu telefon ve üç boyutlu mobil televizyon gibi projelere Türk kuruluşlarının da katılmasının bunun bir örneği olduğunu ifade etti. Ayrıca yurtdışındaki beyin göçünü tersine çevirmeye yönelik fonda İsrail’den sonra en çok yararlanan ülkenin Türkiye olduğuna dikkat çeken Güler, biyoteknoloji ve nanoteknoloji gibi alanlarda Türkiye’ye olan ilginin arttığını söyledi.
Türkiye’nin KOBİ alanındaki başarılarının Avrupa Komisyonu tarafından da dile getirildiğini söyleyen Güler, Türkiye’nin katıldığı ve hazırladığı projelerin kalitelerinin artmasındaki en önemli faktörün TÜBİTAK’ın 7.ÇPkonusunda gerçekleştirdiği proje hazırlama eğitimleri ve kuruluşlarla yapılan bire-bir çalışmalar olduğunu vurguladı.
Türkiye’nin 7.ÇP’deki artan başarısını sürdürülebilmesi için en önemli unsurun özellikle sanayi kuruluşlarının AB ile olan Ar-Ge işbirliklerini canlı tutmaları olduğunu vurgulayan TÜBİTAK Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Ömer Anlağan ise, 6.ÇP’deki deneyimlerin 7.ÇP’de başarıya dönüştüğünü söyledi. TÜBİTAK olarak bu 7.ÇP konusunda bilgilendirme, eğitim, bire-bir çalışma ve Türk Kuruluşlarının Avrupa’da tanıtımına devam edeceklerini söyleyen ANLAĞAN, yarın gerçekleştirilecek olan “7. ÇP Bilgi ve İletişim Teknolojileri Türkiye Konferansı”na yaklaşık 300 uzmanın katılım sağlamasını beklediklerini söyledi.
Türkiye’nin 7.Çerçeve Programındaki Performanstan Göze Çarpan Notlar
• AB Komisyonu’nun değerlendirmesi sonucu başarılı bulunan projelerdeki Türk kuruluşu sayısında 6.ÇP’ye oranla %85 artış kaydedilmiştir.
• Fonlanacak projelerde yer alan Türk kuruluşların elde ettikleri fon miktarında da önemli artış olmuştur.
• 6.ÇP’nin aynı dönemine oranla %60’ın üzerinde artışla 20 Milyon Avro fon sağlanması beklenmektedir.
• Batı Balkanlar, Doğu Avrupa, Orta Asya, Güney Doğu Asya ve Akdeniz bölgelerine yönelik hazırlanan politika oluşturma amaçlı çok uluslu 7.ÇP projelerinde ülkemiz aktif rol almaktadır.
• Bölgesel araştırma ve teknoloji geliştirme amaçlı bilgi bölgeleri alanında ülkemiz en çok proje sunan ülke olmuştur.
• Türkiye, programın tersine beyin göçünü teşvik etme aracına en çok proje sunan 2. ülke olmuştur.
Türk kuruluşları;
• üç boyutlu görüntülü telefon geliştirme
• mikro dalga iletişim sistemleri,
• camdan bağımsız görüntü sistemleri,
• akıllı tedarik zinciri planlaması,
• sınır güvenliği,
• kriptoloji kapasitesini geliştirme,
• buğdayın ürün ömrünün artırılması gibi projelerde önemli görevler üstlenmişlerdir.
– Biyoteknoloji ve Nanoteknoloji gibi alanlarda Türkiye’ye ilgi artıyor.
• KOBİ’ler alanında AB Komisyonu, Türkiye’nin performansını örnek uygulama olarak tanıttı.

Yorum Gönder

0 Yorumlar
* Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.

Ads Area