Ads Area

NVIDIA Bugüne Kadarki En Yüksek Performanslı Ekran Kartı Serisi RTX 30 Serisini Duyurdu

NVIDIA’nın Ampere mimarisine sahip, ikinci nesil RTX kartları, gerçek zamanlı ışın izleme ve yapay zeka destekli oyun grafikleri için Turing mimarisinin dahi iki katına çıkan yüksek performans vadediyor


NVIDIA bugün, GeForce RTX 30 serisi yeni ekran kartlarını duyurdu. 


NVIDIA’nın Ampere mimarisinden güç alan yeni seri ekran kartları, GeForce tarihinde, jenerasyonlar arası en büyük performans farkını sergileme özelliğine sahip.




Performans göstergesi tabloları alt üst ederek GeForce RTX 3090, 3080 ve 3070 ekran kartları, Turing mimarisine sahip modeller karşısında 2 kat daha yüksek performansa sahipken 1,9 kat daha verimli. 

Dünyanın en güçlü PC oyun platformu olan NVIDIA RTX™’in ikinci jenerasyonunun avantajına sahip olan yeni ekran kartı serisi, gerçek zamanlı ışın izleme ve yapay zeka destekli oyun grafikleri anlamında rakipsiz bir seviyeye ulaşıyor.


RTX 30 Serisi, NVIDIA’nın kurucusu ve CEO’su Jensen Huang’ın sunduğu çevrim içi basın etkinliğinde duyuruldu. Etkinlikte aynı zamanda, dönemin en popüler ve fenomen yapımlarından Fortnite’ın da RTX desteği kazandığı duyurusuna yer verildi. 

Popüler oyun Fortnite, RTX gerçek zamanlı ışın izleme desteği alırken oyuncuyu çevreleyen bir oyun deneyimini mümkün kılan yansıma, gölge ve aydınlatma ögelerini mümkün kılan dört yeni ışın izleme özelliğine kavuşuyor.


Huang aynı zamanda oyuncular için son derece güçlü yeni birtakım araçların da duyurusunu yaptı. Bunlar arasında rekabete düşkün oyun tutkunlarını daha da hızlandıracak olan NVIDIA Reflex, gerçek zamanlı bilgisayar grafiği motoru kullanarak video oyun hikaye anlatıcılığını mümkün kılan Omniverse Machinima ve yapay zekadan yardım alarak her mekanı yayın stüdyosuna dönüştürmeyi sağlayan NVIDIA Broadcast de yer alıyor.


Çevrim içi etkinlikte konuşan ve “Bugünkü Ampere ekran kartları duyurusu, geleceğe yönelik atılan çok büyük bir adımı ifade ediyor.” diyen Huang, sözlerini şöyle sürdürdü: “GeForce RTX 30 Serisi, binlerce saatlik mühendislik çalışmalarının sonucu olarak ortaya çıkarken, bugüne kadarki jenerasyonlar arası en büyük performans farkını da ortaya koyuyor. 

NVIDIA RTX, geliştiricilerin tamamen yeni dünyalar yaratması için programlanabilir gölgelendirme, ışın izleme ve yapay zekayı bir araya getiriyor. Bundan 20 yıl sonra geriye bakacağız ve oyunun geleceğinin tam bu noktada başladığını hepimiz fark edeceğiz.”


NVIDIA Ampere Mimarisinden Şaşırtıcı Detaylar – 2’nci Nesil RTX


Yeni RTX 30 Serisi ekran kartlarının ve NVIDIA Ampere mimarisinin dikkat çeken performansını sağlayabilmek için en son teknolojilerden yararlanılırken yirmi yılı aşkın bir Ar&Ge sürecinde şu aşamalardan geçildi:

  • Yeni duraksız işlem özellikli çoklu işlemciler: Dünyanın en hızlı en verimli ekran kartları için yapıtaşı olan işlemciler, önceki jenerasyona kıyasla 2 kat FP32 performansı ve 30 Shader-TFLOPS eşdeğeri işlemci gücü sunuyor.
  • İkinci nesil RT çekirdekleri: Yeni RT çekirdekleri önceki jenerasyona kıyasla 2 kat performans sağlarken 58 RT-TFLOPS eşdeğeri işlem gücü ile eş zamanlı ışın izleme, gölgelendirme ve işlemeyi mümkün kılıyor.
  • Üçüncü nesil Tensör çekirdekleri: Yeni tensör çekirdekleri önceki jenerasyona kıyasla 2 kat performans sağlarken, NVIDIA DLSS ve 238 Tensör-TFLOPS eş değerindeki işlemci gücü gibi yapay zekadan destek alan teknolojileri işlerken daha hızlı ve daha verimli olabiliyor.
  • NVIDIA RTX IO: Seri GPU tabanlı yükleme ve sıkıştırılmış oyun görsellerinin ayıklanmasını mümkün kılan bu özellik, geleneksel depolama API’ları ve sabit disklerle kıyaslandığında 100 kata kadar artan input/output performansı sunuyor. Microsoft’un yeni DirectStorage for Windows API’si ile birlikte, RTX IO düzinelerce CPU çekirdeğinin yükünü RTX ekran kartına aktararak kare hızlarını iyileştiriyor ve neredeyse anında oyun yüklemelerine olanak tanıyor.
  • Dünyanın en hızlı grafik belleği: NVIDIA, Micron ile beraber çalışarak, RTX30 Serisi için, dünyanın en hızlı ayrık ekran kartı belleğini meydana getirdi: GDDR6X. Grafik kartı uygulamaları için 1 TB / sn’ye yakın sistem bellek bant genişliğinde veri hızları sağlayarak oyun ve uygulama performansını en üst düzeye çıkarabiliyor.
  • Yeni nesil işleme teknolojisi: Samsung tarafından geliştirilen yeni 8 nanometre NVIDIA özel işlemci daha yüksek transistör yoğunluğu ve daha fazla verimlilik sağlıyor.

RTX, Fortnite, Call of Duty: Black Ops Cold War’a Geliyor



RTX desteği kazanan son oyun popüler yapım Fortnite oldu ve Call of Duty: Black Ops Cold War, Cyberpunk 2077, Dying Light 2 ve Watch Dogs: Legion gibi daha pek çok AAA oyunun içinde yer aldığı oyunlar listesine eklendi.


Halihazırda ışın izleme yeteneklerine sahip yapımlar arasında Control, Windows 10 için RTX Özellikli Minecraft Betası ve Wolfenstein: Youngblood yer alıyor. 

Ek olarak, ışın izleme, endüstri standardı haline gelmiş Microsoft DirectX Raytracing ve Vulkan gibi API’lerde ve Unreal Engine, Unity, Frostbite, id Tech, Northlight, Luminous Engine, 4A Engine ve daha fazlası da dahil olmak üzere, oyun geliştiricileri tarafından kullanılan oyun motorlarında da kullanılıyor.


Oyunları Daha da Geliştiren Yapay Zeka Teknolojisi: DLSS


Son on yılın en büyük grafik buluşlarından biri olan NVIDIA DLSS, RTX tensör çekirdekleri tarafından desteklenen derin öğrenme nöral ağını kullanıyor. Sadece GeForce RTX ekran kartları tarafından sunulan bir özellik olan DLSS açık konumdayken, Control, Windows 10 için RTX Özellikli Minecraft ve Death Stranding gibi yapımlarda performans artışları gözlenirken orijinal çözünürlüğüyle kıyaslanabilir görüntüler üretiliyor. 

DLSS, Boundary, Bright Memory Infinite, Call of Duty: Black Ops Cold War, Cyberpunk 2077, Fortnite, Ready or Not, Scavengers ve Watch Dogs: Legion gibi oyunlar tarafından da desteklenecek. Daha güçlü PC konfigürasyonlarına sahip olanlara ise DLSS’i 8K’ya kadar çözünürlüklerde destekleyecek olan yeni Ultra Performans modu sunulacak.


Oyun Oynamanın Yepyeni Yolları

NVIDIA ayrıca oyuncuların, yayıncıların, e-spor profesyonellerinin ve kreatif içerik üreticilerinin deneyimlerini geliştirmek için tasarlanmış üç yeni teknolojiyi de duyurdu:


NVIDIA Reflex: Anında Rekabetçiliğini Artır. Oyuncular, rekabetçi oyunlarda mümkün olan en düşük gecikme süresi için çabalar çünkü bu, kullandıkları PC’nin yapılan aksiyona daha hızlı yanıt vermesine ve daha yüksek hassasiyetle oyun oynanmasına olanak tanıması anlamına gelir. 

NVIDIA Reflex, sistem gecikmesini optimize eden ve ölçen yeni teknolojiler serisini temsil ediyor. Bunlar arasında, gecikmeyi yüzde 50’ye kadar azaltan ve Apex Legends, Call of Duty: Warzone, Fortnite ve Valorant gibi popüler espor oyunlarına entegre edilen NVIDIA Reflex Düşük Gecikme Modu da yer alıyor. 

NVIDIA Reflex Latency Analyzer ise mouse’lardan gelen girdiyi algılayan ve ardından ortaya çıkan piksellerin (örneğin, bir tabanca namlusundaki patlamanın ışığı) ekranda değişmesi için geçen süreyi ölçüyor. 

Reflex Latency Analyzer, bu sonbaharda piyasaya çıkacak olan Acer, Alienware, ASUS ve MSI’ın yeni 360Hz NVIDIA G-SYNC® Esports monitörlere entegre edilmiş olacak. 

Bu özellik aynı zamanda ASUS, Logitech, Razer ve SteelSeries’in en iyi e-spor çevre birimleri tarafından da desteklenecek. Sistem gecikmesini ölçmek, önceden oyuncular için neredeyse imkansızdı ve özel yüksek hızlı kamera ve ekipmanlarda 7.000 dolardan fazla yatırım gerektiriyordu.[iii]


NVIDIA Broadcast: Profesyoneller Gibi Yayın Yap. Tüm dünyada canlı yayın yapan 20 milyon yayıncı[iv], sesteki gürültüyü giderme, sanal arka plan efektleri ve web kamerası görüntüsünü otomatik çerçeveleme gibi RTX hızlandırmalı yapay zeka efektleriyle mikrofonların ve web kameralarının kalitesini artıran evrensel bir eklenti olan NVIDIA Broadcast ile evlerini bir yayın stüdyosuna dönüştürüyor.


NVIDIA Omniverse Machinima: Yeni Bir Sanat Formu. Günümüz oyun dünyası, oyundaki öğelerin sinematik şaheserler yaratmak için kullanıldığı bir sanat türü olan hikaye anlatımını genişletmeye devam ediyor. 

Omniverse Machinima, fiziksel doğruluk için tasarlanmış, ışığı, fiziği, malzemeleri ve yapay zekayı simüle eden yol izlemeli bir görüntüleme aracı ve motoru sağlayarak bu tür işleri kolaylaştırıyor. 

Kullanıcılar, desteklenen oyunlardan oyun içi ögeleri alabildiği gibi karakterler oluşturmak, yüksek kaliteli fizik, yüz ve ses animasyonları eklemek ve RTX 30 Serisi GPU’larının yüksek işlem gücünü kullanarak film kalitesinde sinema yapımları için web kameralarını ve yapay zekayı kullanabiliyor. 

NVIDIA GeForce RTX 3080, RTX 3070, RTX 3090 Founders Edition


●GeForce RTX 3080 — 6690 TRY’den başlayan fiyatlarla RTX 3080, RTX 2080’den 2 kata kadar daha hızlı bir ekran kartı. 19Gbps’de çalışan 10 GB yüksek hızlı yeni GDDR6X belleğe sahip olan RTX 3080, 4K çözünürlüklü oyunlar için saniyede 60 karelik değeri mümkün kılıyor. 


●GeForce RTX 3070 — 4805 TRY’den başlayan fiyatlarla RTX 3070, RTX 2080 Ti’ın yarı fiyatından da düşük olduğu halde ona kıyasla daha yüksek performans sunuyor ve orijinal RTX 2070’den de yüzde 60 daha hızlı. RTX 3070’te 8 GB GDDR6 bellek mevcut ve 4K ve 1440p çözünürlüklerde oyunlar için üst düzey performans sağlıyor.


●GeForce RTX 3090 — Yeni seri kartların en tepesinde ise 14400 TRY fiyata sahip RTX 3090 yer alıyor. RTX 3090 aynı zamanda “BFGPU” - Big Ferocious GPU (Amansız) olarak da anılıyor. Hatta bir susturucu ile birlikte geliyor - üç yuvalı, çift eksenli hava akışı, TITAN RTX’ten 10 kata kadar daha sessiz bir tasarımda ve GPU’yu 30 dereceye kadar daha soğuk tutabiliyor. 

24 GB GDDR6X belleği, en zorlu yapay zeka algoritmalarının üstesinden gelebiliyor ve içerik üreticilerinin çok veri işlemeyi gerektiren büyük iş yüklerinin altından kalkabiliyor. RTX 3090, halihazırdaki en iyi PC ekran kartı olan TITAN RTX’ten yüzde 50’ye varan oranda daha hızlı ve oyuncuların en iyi oyunların çoğunda 8K çözünürlükte 60 fps’yi deneyimlemelerini sağlar.

RTX 3090, mevcut en iyi PC ekran kartı TITAN RTX’ten yüzde 50'ye kadar daha hızlıdır ve oyuncuların en iyi oyunların çoğunda 8K çözünürlükte 60 fps'yi deneyimlemelerini sağlıyor.


Yeni ekran kartları, “dünyada ilk”lere de imza atıyor:


●Çift Eksenli Hava Akışlı Termal Çözüm — Çarpıcı yekpare tasarımla 2 kata kadar daha fazla soğutma performansı. Oyuncular ve içerik oluşturucular, sahip oldukları ekran kartı ile her zamankinden daha soğuk ve daha sessiz çalışırken rakipsiz performansın keyfini aynı anda çıkarabilir.


●Sıra Dışı Mekanik ve Elektrik Tasarım — Yeni 12-pin konektörlü düşük profilli yaprak yay ile daha güçlü bir mekanik yapı sunuluyor. Bu sayede bileşenler ve soğutma için daha fazla alan sağlıyor ve dahili bir adaptörle mevcut güç kaynaklarındaki 8 pimli konektörlerle de uyumluluk sağlanıyor.

●HDMI 2.1 — HDMI 2.1 tarafından sağlanan artırılmış bant genişliği, ultra yüksek çözünürlüklü oyunlar için 8K HDR TV’lere ilk kez tek kablolu bağlantıya izin veriyor.

●AV1 Decode — Yeni AV1 codec desteğine sahip ilk ayrık ekran kartı, oyuncuların yüzde 50’ye kadar daha az bant genişliği kullanarak 8K’ya kadar HDR videosu görüntülemelerine olanak tanıyor.[v]


Nereden Satın Alabilirim?


GeForce RTX 3090, 3080 ve 3070 ekran kartları ASUS, Colourful, EVGA, Gainward, Galaxy, Gigabyte, Innovision 3D, MSI, Palit, PNY ve Zotac gibi kart sağlayıcıları tarafından stok saatli ve fabrikada hız aşırtmalı modeller de dahil olmak üzere özel anakartlar olarak sunulacak. Founders Editions ise www.nvidia.com adresinden ulaşılabilir olacak.


Acer, Alienware, ASUS, Dell, HP, Lenovo ve MSI tarafından sunulacak oyun sistemlerinde dahili olarak yer alacak GeForce RTX 30 Serisi ekran kartlarının yanı sıra CyberPower PC, Digital Storm, Falcon NW, IBUYPOWER, Maingear, Origin, NZXT ve Puget gibi dünya çapında önde gelen isimlerin de sistemlerinde bulunacak.


GeForce RTX 3080 17 Eylül’den itibaren; GeForce RTX 3090 ise 24 Eylül’den itibaren satışa sunulacak. GeForce RTX 3070, Ekim ayında satışa sunulacak.



Sınırlı bir süre için, yeni GeForce RTX 30 Serisi ekran kartları veya ekran kartlı bir sistem satın alan oyuncular, Watch Dogs: Legion’un PC için dijital sürümüne ve NVIDIA GeForce NOW™ hizmetinin bir yıllık aboneliğine sahip olacak

Yorum Gönder

0 Yorumlar
* Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.

Ads Area