Ads Area

S Pen’in hayranlık uyandıran tarihçesi

Samsung’un geçtiğimiz hafta tanıtımını yaptığı Galaxy Note20 serisinin S Pen’i yeni özellikleri ile büyük ses getirdi.



Peki, sadece Note hayranlarının değil tüm teknoloji tutkunlarının beğenisini toplayan S Pen bugünlere nasıl geldi. Gelin S Pen’in yıllar içindeki evrimine daha yakından bakarak birlikte bu muazzam ürünün geçmişine bir yolculuğa çıkalım.



S Pen, ilk Galaxy Note'un alt kenarına sıkıştırılmış olarak ilk defa piyasaya sürüldüğü 2011 yılından bu yana uzun bir yol kat etti.


Tıpkı Samsung’un amiral gemisi Note serisinin bildiğimiz mobil deneyimi yeniden tanımlaması gibi, S Pen de bir akıllı telefon kaleminin yapabileceklerine ilişkin kuralları yeniden yazdı.

S Pen, hareket halindeyken not almaktan grup fotoğraflarını uzaktan çekmeye, belgeleri düzenlemek ve paylaşmaktan medya ortamını kontrol etmeye kadar, kullanıcıların çok daha fazla şeyi mobil cihazlarıyla her zamankinden daha rahat ve kolay bir şekilde yapmalarına olanak tanıyor.

Serinin onuncu ailesi olan Galaxy Note20 ve Galaxy Note20 Ultra’nın S Pen’leri, daha akıcı ve daha sezgisel bir not alma deneyimi ve gerçeğe yakın bir doğruluk sunarak kullanıcı deneyimini daha da zenginleştiriyor. 

S Pen’in yıllar içindeki evrimine daha yakından bakarak birlikte bu muazzam ürünün geçmişine bir yolculuğa çıkalım.

9 yıl önce ilk çıktığında büyük ses getirmişti

Galaxy Note ve S Pen'in 2011’de piyasaya sunulmasıyla, yeni bir mobil cihaz kategorisi olan phablet ortaya çıktı. Akıllı telefon ve tabletin özelliklerini birleştiren Galaxy Note, çığır açan tasarımı ve not defterine benzeyen işlevselliği ile dünya çapında büyük ses getirdi.

İlk sürümde bulunan S Pen; kalem, kurşun kalem, fırça ve vurgulayıcı görevi görebiliyordu. Ayrıca, kullanıcıların işleri daha hızlı halletmelerine yardımcı olmak için tasarlanan birçok kısayolun ilk aşamalarına da sahipti. S Pen’in düğmesine basarken ekrana iki kez dokunmak, S Memo uygulamasını otomatik olarak açıyordu.

Dört kat daha fazla basınç hassasiyeti ile doğal yazma deneyiminin önü açıldı

Ertesi yıl piyasaya sürülen Galaxy Note2’de, daha ergonomik bir tutuş için bir ucu düzleştirilerek yeniden tasarlanan bir S Pen bulunuyordu. Birinci modelden sonra ikinci modeldeki en dikkat çekici gelişme, basınç duyarlılığındaydı. 

Önceki sürüm 256 seviyesine kadar basınç hassasiyetini desteklerken, yeni model 1.024'e kadar yani dört kat daha fazla basınç hassasiyetini destekledi. 

Bu iyileştirme, kullanıcıların daha hassas ve doğal bir yazma deneyimi yaşamasını sağladı. Notun içinde (örneğin bir resimde) renkleri kaldırmayı kolaylaştıran bir fırça menüsü ve damlalık aracı da eklendi.

Üçüncü versiyonu ile üretkenlik özellikleri geldi

Galaxy Note3’ün S Pen'indeki geliştirmeler, elle yazma deneyimini iyileştirmenin ötesine geçerek kalemin üretkenlik özelliklerini büyük ölçüde geliştirdi. 

Yeni Uzaktan Kontrol menüsü, kullanıcıların yalnızca S Pen'i çıkararak veya düğmesine basarak önemli özelliklere anında erişmesini sağlıyordu. Bu kullanışlı özelliğin eklenmesi; arama yapmayı, e-posta ve mesaj göndermeyi, çekilen görüntülere çizimler ve notlar eklemeyi ve çok daha fazlasını kolaylaştırdı.

Daha gerçekçi bir yazma deneyimi, daha fazla üretkenlik aracı

Galaxy Note4’ün S Pen’inde ise yapılan geliştirmeler, daha gerçekçi bir yazma deneyimini teşvik etmeyi ve daha fazla üretkenlik aracı eklemeyi amaçlıyordu. 

Samsung, S Pen’in sağladığı doğruluğu büyük ölçüde geliştirerek, basınç hassasiyetini 1.024 seviyesinden 2.048’e çıkarmakla işe başladı. Kullanıcıların çeşitli içerikleri paylaşmalarını kolaylaştırmak amacıyla yeni Akıllı seçim özelliği de eklendi. 

Akıllı seçim özelliğiyle kullanıcılar, uygulamadan bağımsız olarak ekranlarındaki içeriği anında seçmek, paylaşmak ve kaydetmek için S Pen'lerini kullanabiliyor ve ardından e-posta veya mesaj yoluyla başkalarıyla paylaşabiliyordu.


Telefon ekranı kapalıyken dahi not alma özgürlüğü geldi

Ayrıca ilhamın ne zaman geleceğini asla bilemeyeceğiniz için Galaxy Note5’serisinde S Pen’e Ekran Kapalı not alma işlevi eklendi. Sonuçta ilham geldiği zaman onu olabildiğince çabuk kaydetmek istersiniz. 

Notları doğrudan akıllı telefonun ekranına yazmak, yani kullanıcı S Pen'i cihaza geri koyduğunda anında kaydedilecek notlar, not alma deneyimini daha da kolaylaştırdı.

Samsung, bu kolaylığı daha da ileriye taşımak için S Pen'i çıkarma şeklini basitleştirdi. Önceki S kalemlerinin uçtaki çentik aracılığıyla manuel olarak çıkarılması gerekirken, Note5’teki S Pen hafifçe bastırılarak çıkarılabiliyordu.

Anlamlı iletişimin mükemmel örneği canlı mesajlar hayatımıza girdi

2017'den bu yana, Samsung'daki S Pen geliştirmelerinin çoğu, kullanıcıların kendilerini eğlenceli ve anlamlı yollarla ifade etmelerini sağlamaya odaklandı. Galaxy Note8 ile sunulan Canlı mesajlar özelliği, anlamlı iletişimin mükemmel bir örneği olarak büyük yankı yaptı. 

Bu özellik, kullanıcıların arkadaşlarıyla veya sosyal medyada anında paylaşabildikleri kendi eğlenceli ve hareketli GIF'lerini çizmek için S Pen'i kullanmasına olanak tanıyor. 

Kullanıcılara çok çeşitli fırça ve kalem seçenekleri sunan canlı mesajla oluşturulan metinler, çizimler ve GIF'ler Galeri'ye kaydedilebilir ve kullanıcı istediği an yeniden kullanılabilir.

Bir kalemden çok daha fazlası
Galaxy Note9 piyasaya sürüldüğünde ise S Pen bir kalemden çok daha fazlasına dönüşmüştü. Artık S Pen çok çeşitli not alma ve üretkenlik araçları sunmanın yanı sıra çok farklı işlevler için uygun bir uzaktan kumanda görevi de görüyordu. 

Bluetooth Düşük Enerji (BLE) teknolojisinin eklenmesi, Note9’daki S Pen'in örneğin düğmesini deklanşör olarak kullanarak uzaktan grup fotoğrafı çekmek ve sunumlarda slaytları uzaktan kontrol etmek için kullanılabileceği anlamına geliyordu. 

S Pen, cihaza geri takıldığında otomatik olarak şarj olmaya başlıyor ve tam olarak şarj edildikten sonra 30 dakikaya kadar kullanım (veya yaklaşık 200 tıklama) olanağı sunuyordu.

Adeta sihirli bir değneğe dönüştü
Galaxy Note10 ile beraber S Pen bir uzaktan kumandadan daha fazlası haline geldi ve sihirli bir değneğe dönüştü. S Pen’deki uzaktan kontrol özelliği, kullanıcıların cihazlarını basit hareketlerle uzaktan kontrol etmelerini sağladı. 

Kullanıcı, S Pen’in düğmesine bir kez basarak bu sezgisel eylemleri kameralar ve çekim modları arasında geçiş yapmak, bir kareyi yakınlaştırmak veya uzaklaştırmak ve özelleştirilebilir hareketlerle çeşitli kullanışlı işlevleri yürütmek üzere kullanabiliyordu. 

Akıllı telefon ayrıca, el yazısının anında metne dönüştürülmesini ve çeşitli formatlar aracılığıyla dışa aktarılmasını sağlayan özellik de dâhil olmak üzere, kullanıcıların üretkenliklerini en üst düzeye çıkarmalarına yardımcı olmak için tasarlanmış geliştirmeler de sunuyordu.

Bugüne kadarki en gerçekçi not alma deneyimi parmaklarınızın ucunda
Hızla dijitalleşen bir dünyada, bazen analog günleri özlüyoruz. Galaxy Note20’nin S Pen'i, kalem ve kâğıt kullanma deneyimine özlem duyanlara bugüne kadarki en gerçekçi not alma deneyimini sağlıyor.

Daha doğru koordinat tahminine olanak tanıyan yapay zekâ teknolojisi, gelişmiş jiroskop sensörü ve ivmeölçer dâhil bir dizi geliştirme, mümkün olan en gerçekçi elle yazma ve çizim deneyimini sağlamak amacıyla bir araya getirildi. Bu deneyimler, yeni S Pen’in büyük ölçüde azaltılmış gecikme süresiyle güçlendirildi. 

Galaxy Note20 Ultra’nın gecikme süresi, Note10'a kıyasla neredeyse yüzde 80 azaltıldı. Bu tür bir tepki gücü, kullanıcıların daha gerçekçi bir yazma deneyiminin keyfini çıkarmasını sağlıyor.

Ayrıca Samsung, Galaxy Note20 için kullanıcılara daha fazla rahatlık sunmak amacıyla Uzaktan Kontrolün kapsamını genişletti. Yeni “Anywhere aksiyonları” özelliği, hangi uygulamayı kullanırsanız kullanın, telefonunuzda hızlı ve kolayca gezinmenizi sağlar. 

Uygulamaları kullanmak da oldukça basit. Büyüktür işareti (>) son kullanılan uygulamaları açarken şapka karakteri (^) sizi ana ekrana geri götürür; küçüktür işareti (<) ise geriye gitmenizi sağlar ve aşağı doğru bir kıskaç (∨) işareti Akıllı seçimi çalıştırır. S Pen ile havada yazma hareketi yapmak , ekranınızdaki ekran görüntüsünü anında kaydeden ve S Pen’in not alma araçlarını gösteren Ekrana Not Alma özelliğini otomatik olarak etkinleştirir.

Ön sipariş verenlere Galaxy Buds Live Hediyesi veya 1000TL Hediye Çeki!

KDV dâhil satış fiyatı Galaxy Note20 Ultra için 12.999 TL, Galaxy Note20 için 9.299 TL olarak belirlendi. Ayrıca Samsung Galaxy Note20 Ultra ön siparişi veren tüketiciler, tercihlerine göre kampanya koşullarını yerine getirmeleri durumunda Samsung Galaxy Buds Live Kablosuz Kulaklık hediyesinin sahibi olacak.

Galaxy Note20 Ultra; Mystic Bronze, Mystic Black ve Mystic White renk seçenekleri ile Galaxy Note20 ise Mystic Bronze, Mystic Green ve Mystic Gray renk seçenekleri ile kullanıcıların beğenisine sunuluyor.

Galaxy Note20 Ultra ürünlerinin 17 Ağustos 2020 tarihinden sonra Galaxy Note20 ürünlerinin ise 24 Ağustos 2020 tarihinden sonra gönderilmesi planlanıyor.

Yorum Gönder

0 Yorumlar
* Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.

Ads Area