Ads Area

26 Milyar Dolara Ulaşacak Pazardan Pay Almak İsteyen Üreticilere MediaTek Desteği

Küresel teknoloji devi MediaTek, Nesnelerin İnterneti (IoT) uyumlu akıllı cihazlarda ses ve yapay zeka teknolojilerinin kullanımı amaçlı, açık standart uyumlu yonga seti çözümleri gelişiminde, aralarında BayLibre ve StreamUnlimited’in de yer aldığı uluslararası tasarım kuruluşlarıyla iş birliği yapıyor.



Yapay Zeka destekli Nesnelerin İnterneti (IoT) uyumlu cihazlar pazarının, 2023 yılında 26 milyar dolara ulaşması öngörülüyor. 

Dünyanın önde gelen teknoloji firmalarından MediaTek, Nesnelerin İnterneti (IoT) uyumlu akıllı cihazlar geliştirmeyi hedefleyen cihaz üreticilerini Yapay Zeka destekli yonga seti platformlarıyla destekleyen Zengin IoT Programı’nın (Rich IoT Program) duyurusunu gerçekleştirdi. 


Bu program kapsamında MediaTek, günümüzde Yapay Zeka destekli akıllı ses, görüntü, hoparlör sistemleri ve diğer sistemlere hayat veren yonga setlerindeki uzmanlığını kullanarak, açık standartlara uyumlu yazılım ve donanım ürünleri sunacak. 

Bağımsız endüstriyel araştırma kuruluşu Market and Research’ün araştırmalarına göre, IoT uyumlu ürünler, 2023 yılında Yapay Zeka özellikli yonga seti pazarının yüzde 83’ünü oluşturacak. 

Öte yandan 2023 yılında, Yapay Zeka destekli Nesnelerin İnterneti (IoT) uyumlu cihazlar küresel pazarının, 26 milyar dolar büyüklüğe ulaşması öngörülüyor. Bağlantılı cihazların artan uç birim işlemci gücü ihtiyacı ve bu özelliklerin entegre edildiği yeni ürünlerin gelişimi, Yapay Zeka destekli IoT uyumlu cihaz pazarının büyüme potansiyelini artırıyor. 

Bu pazara uygun, rekabetçi cihazları, hızlı bir şekilde geliştirebilen cihaz üreticileri, hızlı büyüyen bu pazarda marka ve ölçek bağımsız rekabet avantajı kazanma ve yüksek satış rakamlarına ulaşma imkanına sahip bulunuyor. 

MediaTek Zengin IoT Programı da, bu avantajdan yararlanmak isteyecek cihaz üreticilerini desteklemeyi hedefliyor. MediaTek bu doğrultuda, sesli kontrol, görüntüleme, obje tanıma gibi günümüzün IoT uyumlu akıllı cihazların sahip olması gereken özellikleri ve bunların gerektirdiği güçlü Yapay Zeka teknolojisini barındıran yeni yonga setlerini pazara sunuyor.

MediaTek aynı zamanda, aralarında BayLibre ve StreamUnlimited gibi ABD, Avrupa ve Çin merkezli bağımsız tasarım kuruluşlarıyla da iş birliği içerisinde çalışıyor. 

Bağımsız tasarım kuruluşları, iş birliği kapsamında, MediaTek’in Yapay Zeka destekli IoT platformlarını kullanan Yapay Zeka özellikli cihaz tasarımlarına, açık standart uyumlu yazılım, donanım ve teknik destek sağlıyorlar. 

MediaTek’in IoT ürünlerine teknolojileri ve yonga setleriyle sağladığı Yapay Zeka desteğini, katma değerli iş birlikleriyle farklı sektörlerden müşteriler için daha kolay erişebilir hale getirdiğini söyleyen MediaTek Kıdemli Başkan Yardımcısı ve Akıllı Cihazlar İş Grubu Genel Müdürü Jerry Yu, sözlerine şöyle devam etti: 

“Nesnelerin İnterneti (IoT), yeni bir döneme girmiş bulunuyor. Akla gelebilecek her tüketici ürününe, her uç birime Yapay Zeka özellikleri entegre edilebiliyor. 

Bu, bağlantılı cihazların, konvansiyonel mikro kontrol üniteleri yerine Yapay Zeka uygulamalarını destekleyen işlemcilere ihtiyaç duyması anlamına geliyor. MediaTek’in Zengin IoT Programı, sektördeki büyük küçük tüm üreticilerin, ileri düzey Yapay Zeka, multimedya ve bağlantı özellikleri taşıyan ürünler geliştirip, pazara sunabilmelerini sağlayacak.”

 Bağımsız tasarım kuruluşlarının desteğiyle geliştirilen ve açık standartlara uyum sağlayan MediaTek yonga setlerinin sahip olduğu özellikler arasında şunlar da yer alıyor: 


4.19 Linux Kernel; Yocto 2.6; Android Pie 9.0 OP-TEE (GlobalPlatform API spesifikasyonları ile tam uyum) Uç birim ses algoritmasına sahip Amazon Voice Service Wi-Fi 5 ve 4G bağlantı özellikleri. MediaTek’in Zengin IoT Programı kapsamında geliştirdiği, yüksek işlemci gücü ve batarya enerji tasarrufu özelliğine sahip Yapay Zeka destekli IoT uyumlu yonga setleri, Arm’s TrustZone güvenlik birimi gömülü olarak üretiliyor, sistem güncellemeleri ve güvenlik yamaları da dahil olmak üzere yedi yıla kadar kullanıcı desteği sunuyor. 

MediaTek, günümüzün sesli asistan sistemleri (voice assistant devices / VAD) ve akıllı hoparlör ürünleri için dünyanın 1 numaralı yonga seti üreticisi olma özelliği taşıyor. MediaTek, Zengin IoT Programı kapsamında, Yapay Zeka inovasyon etki alanını genişletmeyi; ses, yüz ve obje tanıma gibi Yapay Zeka özellikli IoT ürünlerinin gelişimi için her ölçekten üretici firmalara destek olmayı amaçlıyor.  

MediaTek Zengin IoT Programı kapsamında, Yapay Zeka destekli IoT uygulamaları alanında öncelikli olarak üç segmente odaklanıyor: 


 Ses Kontrollü Cihazlar: Akıllı hoparlörlerin yanı sıra, çamaşır yıkama ve kurulama makinaları, bulaşık makinaları, pişirme cihazları, akıllı kilitler gibi ev cihazlarında sesli asistan özelliklerinin geliştirilmesi, 

Görüntüleme ve Ekran Cihazları: Termostatlar, başa takılabilir, giyilebilir görüntü cihazları, satış noktası (POS) terminal cihazları, hatta evlerde kullanılan spor aletleri gibi, akıllı ekran kullanan cihazlar, Cihazlarda Yapay Zeka Destekli Görüntü Algılama: Akıllı güvenlik sistemleri, akıllı fırınlar, robotlar, drone’lar gibi, insan ve obje görüntülerini algılama ve tanımlama özelliğine sahip olması gereken, Yapay Zeka destekli görüntü algılama ve tanımlama ile desteklenebilecek cihazlar. 

 Kamera, ekran, video ve zengin multimedya uygulamaları ve bağlantı gibi, günümüzün IoT ürünlerinin olmazsa olmazı halini almış durumdaki sistemlerin gerektirdiği çip teknolojilerinin önde gelen geliştiricisi olarak tanınan MediaTek, bu gücünü iş birlikleriyle daha da ileriye taşıyor. MediaTek Zengin IoT Programı ile ilgili detaylı bilgiye buradan ulaşabilirsiniz (İngilizce kaynak).

İş Program Kapsamındaki İş Birlikleri 

 MediaTek Zengin IoT Programı kapsamında, kendi alanlarında lider firmalarla iş birlikleri gerçekleştiriyor. İş birliği yapılan firmalar arasında, IoT gelişimi ve işlemci endüstrisi arasında bir köşe başı oluşturan BayLibre da yer alıyor. 

İşlemci üreticileri için Linux ve U-boot sürücüleri geliştirmeye odaklanan BayLibre, pazara ses çözümlerinde kullanılan ve sesli asistanları destekleyen, açık kaynak uyumlu Rity SDK (yazılım geliştirme kiti) çözümleri sunuyor. BayLibre CEO’su Michael Turquette, MediaTek iş birliği ile ilgili olarak şöyle konuştu:

 “MediaTek ile yakın bir iş birliği içerisinde geliştirdiğimiz, açık kaynak kodlu Rity SDK, esnek ve kaliteli yapısıyla, üreticilerin IoT ve Sesli Asistan pazarlarına yönelik rekabetçi ürünleri çok hızlı bir şekilde geliştirebilmelerini sağlayacak.” 

 MediaTek’in program kapsamında iş birliği yaptığı bir diğer kuruluş olan StreamSDK (StreamUnlimited) ise, önde gelen sesli asistan ve streaming cihazları için akıllı ses çözümleri geliştirmeye odaklanıyor. 

StreamUnlimited Kuzey Amerika İş Geliştirme ve İş Ortaklıkları Bölüm Başkanı Jawad Haider, MediaTek iş birliği ile ilgili olarak şöyle konuştu: “MediaTek’in Zengin IoT programı, yeni nesil akıllı ses cihazlarının gelişimine öncülük ediyor.

Yazılım geliştirme kitimizin sunduğu özellikleri, IoT fonksiyonuyla genişletiyoruz. Bu sayede, sesli asistan, müzik odaklı streaming ve akıllı ev fonksiyonlarını bir arada sunan ürünlerin yolu açılıyor.” 

 MediaTek, Zengin IoT Programı kapsamında, üretim ve dağıtım hizmetleri yoluyla yeni nesil Yapay Zeka uyumlu IoT ürünlerini dünya çapında geniş kitleler için erişebilir kılmaya katkı sağlayan Seeed Studios ile de iş birliği yapıyor.

 Seeed Studios CEO’su Eric Pan, bu iş birliği ile ilgili olarak şunları söyledi: “MediaTek’in Zengin IoT Programına destek vermekten gurur duyuyoruz. Geniş tedarik zincirimizin ve bu alanda 10 yılı aşkın tecrübemizin gücüyle, üreticilerin hızlı üretim ve küresel dağıtım olanaklarına katkı sağlıyoruz.”

Ads Area