Ads Area

Facebook Watch ile para kazanmak mümkün mü

2018 Facebook Watch için çok önemli bir yıldı. 

Watch, dünyanın dört bir yanındaki tüm ülkelerde kullanıma sunuldu, platform tüm sayfalardan gelen videolara açıldı ve düzinelerce Facebook Originals dizisini başlattı




Jada Pinkett Smith’in iyi bir çıkış yakalayan sohbet programı Red Table Talk, Elizabeth Olsen’ın başrolde oynadığı Sorry For Your Loss ve senarist Raelle Tucker’ın şovu Sacred Lies gibi eleştirmenlerden olumlu yorumlar alan dramalar ve Hindistan alt kıtasındaki canlı LaLiga maçları gibi Watch’daki birçok inanılmaz içerik izleyicilerin oldukça ilgisini çekti. 

İlk etkileşimli oyun programımız Confetti’yi bu yıl altı yeni pazara genişletmemizle birlikte küresel programlarımızı da başlatmış olduk. MTV’nin The Real World programı da gelecek sene ABD, Meksika ve Tayland’a geliyor. 

Dünyanın dört bir yanındaki Nas Daily, Jay Shetty, ve Laura Clery gibi içerik üreticileri de emsalsiz espri anlayışları, içgörüleri ve yaratıcılıklarıyla platformu başarılı bir şekilde kullanıyor. Küresel olarak kullanıma sunmamız üzerinden üç ay geçti ve şimdiden aylık 400 milyondan fazla ve günlük 75 milyon kişi Watch’da en az bir dakika geçiriyor. 

Bu 75 milyon günlük ziyaretçi ise Watch’da ortalama 20 dakikadan fazla kalıyor. İnsanların önem verdikleri videoları izlemek için düzenli aralıklarla geldiklerini ve gittikçe daha uzun sürelerde video izlediklerini görüyoruz. Bu yazıda, video stratejimizle ilgili daha çok detayı ve Watch için bir dizi yeni güncellemeyi paylaşacağız.  

WATCH’I SOHBET, TOPLULUK &BAĞLANTILAR İÇİN KURDUK 

İnsanlara hâlihazırda bir dizi video sunulduğunu biliyoruz; ancak Watch, sadece bir video kütüphanesi değil — insanların değer verdikleri video üreticilerini takip edebildikleri, arkadaşlarıyla videolar hakkında sohbetler başlatabildikleri ve kendi ilgi alanlarını paylaşan diğer hayranlarla topluluklar oluşturabildikleri bir platform. 

Video izlemek her zaman sosyal bir deneyimdi, ancak insanların gittikçe artan oranda çevrimiçi video izlemeleriyle birlikte, tek başına yapılan bir eyleme dönüştü. 

Facebook Watch ile birlikte, pasif bir video izleme deneyimi yaşamak yerine çevrimiçi video izleyerek derin bağlar kurmanın nasıl bir his olduğunu göstermek istiyoruz. Facebook’taki video deneyimini diğerlerinden ayıran şey, içerik üzerinden daha derin bağlantılar kurulabilmesine olanak tanıması. 

Facebook Live ile insanların birbirleriyle gerçek zamanlı bağlantı kurabilmelerinin ne kadar güçlü olduğunu öğrendik ve bu nedenle, Facebook Live’ın yarattığı birliktelik hissini yaşatabilecek yeni video formatları ve özellikler oluşturuyoruz. Yazdan beri Watch Party’i Facebook’taki herkesin kullanabilmesi için çalışıyoruz. 

Gerçekten başarılı olduğunu görüyoruz — sadece gruplarda 12 milyondan fazla video izleme partisi yapıldı ve video izleme partileri normal videolara kıyasla gruplarda sekiz kat daha fazla yorum aldı. 

İnsanlar arkadaşlarıyla birlikte kendi video izleme partilerini başlatabiliyor. Ayrıca, çeşitli içerik üreticisi ve yayıncıların da video izleme partilerini kullandıklarını görüyoruz. 

Yemek tarifi videoları için video izleme partileri düzenleyen İtalyan içerik üreticisi Benedetta Rossi ve Facebook Watch programı Big Chicken Shaq için en sevilen bölümler için video izleme partisi yapan Shaquille O'Neal bunlardan birkaçı. 

Ayrıca, içerik üreticilerinin, yayıncıların ve insanların diğer hayranlarla birlikte yeni videoları izlemelerine olanak sağlayan Premieres’i de başlattık. 

Oy verme ve oyunlaştırma araçlarıyla, içerik üreticilerine hayranları için eğlenceli, eşsiz ve etkileşimli içerikler üretme fırsatını da sunduk. Önümüzdeki aylar için, bu sosyal deneyimlerin daha fazlasını Watch için de sunmaya ve arkadaşlarla video bulup beraber izlemeyi kolaylaştırmaya odaklandık. 

Aynı zamanda, Facebook’taki video deneyimini bütünleştirmek adına da çalışıyoruz. Şu anda, insanlar Facebook’ta birden çok yerde video bulabiliyorlar — Watch, Haber Kaynağı, Arama, Sayfalar ve daha nicesi — ve tüm bu deneyimler birbirinden farklı olabiliyor. 

Nerede keşfetmiş olursanız olun, video izleme deneyiminin kapsayıcı bir deneyim olmasını istiyoruz. Bu çalışmalarımızın bir parçası olarak, önümüzdeki aylarda mobilde bir video izlerken arkaplanı koyulaştırma gibi birkaç şeyi test ederek, bu izleme deneyimlerini tek bir çatı altında bütünleştireceğiz. 

Bugün de, insanların Watch’ı birçok zeminde bulabileceğini duyuruyoruz. Ağustos adında Watch’ı mobilde küresel çapta kullanıma sokmuştuk. Bugünden itibaren ise, Watch’a masaüstünden ve Facebook Lite üzerinden ulaşılabilecek.  

ORTAKLARIMIZ İÇİN DAHA ÇOK FIRSAT YARATIYORUZ 

En başından beri, Watch’ı içerik üreticilerinin ve yayıncıların hedef kitlelerini buldukları, tutkulu hayranlardan oluşan bir topluluk oluşturdukları –ve en önemlisi, para kazandıkları– bir yer yapmaya odaklanmıştık. 

Video üreticileri için sürdürülebilir bir ekosistem oluşturmanın platforma kaliteli içerikler getirmenin en iyi yolu olduğunu biliyoruz ve Watch’ı tüm sayfalara getirirken ve reklam aralarını kullanıma sunarken de en önemli hedefimiz buydu. 

Reklam aralarını Ağustos ayında öncelikle beş ülkede duyurduk ve geçtiğimiz birkaç ay boyunca bu ürünü kullanıma sunmaya odaklandık. 
Bugün, reklam aralarını dünyanın dört bir yanındaki 40 ülkede uygun sayfalarda da kullanıma sunduğumuzu duyuruyoruz. 2019 yılında, yayıncıların ve içerik üreticilerinin Facebook’ta para kazanabilecekleri yolların sayısını artırmaya devam edeceğiz. 

Reklam aralarını dünyanın dört bir yanından daha çok video üreticisine ulaştıracağız ve oyun yaratıcılarının canlı yayınlarındakilere benzer yeni reklam arası yerleştirmelerini test edeceğiz. 

Marka İşbirliği Yöneticisi’ni daha çok ülkede kullanıma sokarak markaların ve içerik üreticilerinin sponsorluk anlaşmaları için eşleşmelerine yardımcı olmayı istiyoruz ve hayran üyelikleri testinin kapsamını da genişleteceğiz. 

Tüm bunlarla, ürünlerin birer gelir kaynağı haline gelebilmeleri için, video üreticilerinin, insanların ve reklamverenlerin eşsiz isteklerini dengeleyebilmeleri ve aynı zamanda tüm taraflar için değer yaratabilmeleri gerektiğini öğrendik. 

Önümüzdeki sene, yayıncıların ve içerik üreticilerinin Facebook’taki etkileşim halindeki ve sadık kitlelerinden anlamlı gelirler elde edebilmelerini sağlamak adına, bu araçları iyileştirmeye devam edeceğiz.  

SOHBET BAŞLATAN ORIJINAL İÇERİKLERE YATIRIM YAPIYORUZ 

Kullanıma sunulmaya başladığı günden beri, Watch’da bir dizi Facebook Originals dizisine yatırım yaptık ve bunlardan birçoğu, kendilerine uygun güçlü ve etkileşim halindeki izleyici kitlelerini buldular. 

Originals ile birlikte, yayın hayatına ilk kez başladıktan sonra Facebook’ta uzun bir süre devam etme potansiyeli olan, gerçekten sohbet ve karşılıklı etkileşim başlatan içeriklere odaklandık. 

Örneğin, Red Table Talk’un sunucuları haftalık şovlarında işleyecekleri konular için izleyicilerine anket yapıyorlar, Mike Rowe’un Returning The Favor’ı sonraki bölümlerinin katılımcılarını topluluklardan gelen önerilere göre seçiyor ve Ball In The Family Facebook grubu tamamen bölümler ve sezonlarla ilgili sohbetlerden oluşuyor. 

Televizyonun “zirveye ulaştığı” bir dönemde, sadece eğlendirici ya da yüksek üretim değerlerine sahip olmanın yeterince iyi olmadığının farkındayız. 

Bir program ya daha geniş kültürel genel görüşün ilgisini çekebilmeli, ya da istedikleri şeyi başka yerde bulamayacak tutkulu bir grup insana hizmet ediyor olmalı. 

Bu istenilen “şey”, karşınızdaki yetenekle kişisel bir bağ kurmak da olabilir, niş bir konuyu işleyen bir içerik de… Facebook’taki programlarla, bu bağlantıları kurmanız mümkün ve hayran kitleleri çoğunlukla zaten platformda kurulmuş ve erişilebiliyor durumdalar. 

Orijinal şovlara yatırım yaparken ve insanları çekecek içerikler üretmek isteyen ortaklarımıza tavsiye verirken kullandığımız bakış açısı bu. 2019’a girerken, Originals’a yatırım yapmaya devam edeceğiz ve dört programımızın bir sonraki sezon için uzatıldığını duyurmaktan memnuniyet duyuyoruz: Huda Boss, Five Points, Sacred Lies, ve Sorry For Your Loss. 

Bu programların hepsi, yeni bölümleri izlemek için gelen, ancak sohbet etmek için kalan oldukça ilgili hayran kitlelerine sahip — ve hepsi içerikle topluluk sorunsuz bir şekilde bir araya geldiğinde neler olabileceğinin çok güzel birer örneği; daha fazla bilgiyi [Media Blog]’umuzda bulabilirsiniz. 
Yukarıda da bahsettiğimiz gibi, içerik stratejimiz — lisans verme, ortaklıklar ve daha fazlası ile — Originals’ın çok ötesinde. Böylelikle, yeni video deneyimlerini test ederek öğrenebiliyoruz. Her şeyden öte, stratejimiz insanların konuşmak isteyeceği içerik türlerini belirlemek ve insanların Facebook’ta o içerik etrafında anlamlı bağlantılar kurmalarına yardım etmek.  

ÖNÜMÜZDEKİ SÜREÇ 
Kullanıma sunulduğundan beri, Facebook Watch ile amacımız, insanların değer verdikleri videoları, görmek istedikleri video üreticilerini ve bağlantı kurabilecekleri diğer hayranları bulmak için ziyaret edebilecekleri bir varış noktası yaratmaktı. 

Yaptığımız her şey bu amaca hizmet ediyor ve bu misyonu 2019’da da devam ettireceğiz. Yazan: Fidji Simo, Video Yöneticisi

Ads Area