Ads Area

Yurtdışından telefon getirmek hala daha ucuz

Yurtdışı seyahatlerinden dönerken yanınızda getirdiğiniz cep telefonları için ödenen harç parası 170.70 TL'den 500 TL'ye çıkartıldı. 


Ancak buna rağmen özellikle amiral gemisi modellerde cihazların yurtdışı fiyatları Türkiye’deki fiyatlara oranla daha ucuz. 

Yurtdışından gelen telefon nasıl kullanılır? IMEI kaydı nasıl yapılır? IMEI numarası nasıl öğrenilir? İşte yurtdışından telefon getireceklerin bilmesi gerekenler... 

170 TL HARCA YÜZDE 200 ZAM GELDİ

"Yolcu Beraberinde Getirilen Telefon Kullanım Harcı Tutarının Yeniden Belirlenmesine Dair Karar” Resmi Gazete’de yayınlandı. Yurt dışından satın alınıp yolcu beraberinde getirilen telefonların kayıt ücreti, yüzde 193 artışla 170.70 liradan 500 liraya çıkarıldı. Ücretler 2012 yılında 100 lira, 2016 yılında 138,80 lira, 2017 yılında 149.20 liraydı. 

3 ÖRNEKLE YENİ KIYASLAMA 
Ancak artan fiyata rağmen özellikle ünlü markaların amiral gemisi modellerde cihazların yurtdışı fiyatları Türkiye’deki fiyatlara oranla daha ucuz. İşte üç örnekle Türkiye fiyatları ve aynı cihazların yurtdışından getirilmesinin maliyeti... 

GALAXY NOTE 9 

Örneğin Galaxy Note 9’un 128 GB’lık modelinin Türkiye satış fiyatı 6499 TL. Aynı özelliklere sahip telefon ABD’de 999 dolar fiyatla satılıyor (Bugünkü kur ile 5460 TL) 500 TL’lik zamlı kayıt ücretine rağmen Note 9 hala yurtdışında daha ucuz fiyata sahip. (Yaklaşık 540 TL daha ucuz)

iPHONE 8 PLUS 

Apple’ın geçtiğimiz yıl tanıttığı iPhone 8 Plus’ın Türkiye fiyatı ise 6 bin 699 TL’den başlıyor. Cihazın ABD’deki başlangıç fiyatı ise 699 dolar (Bugünkü kur ile (3 bin 820 TL) 500 TL’lik zamlı kayıt ücretine rağmen iPhone 8 Plus hala yurtdışında daha ucuz fiyata sahip. (2 bin 380 TL daha ucuz) 

HUAWEİ MATE 20 PRO 

Huawei Mate 20 Pro'nun Türkiye fiyatı 8 bin 499 TL olarak listelendi. Aynı cihaz Avrupa’da 1049 euro’ya satılıyor (Bugünkü kur ile 6 bin 500 TL) 500 TL’lik zamlı kayıt ücretine rağmen bu telefon da hala yurtdışında daha ucuz fiyata sahip. (1500 TL daha ucuz)

UCUZ TELEFON GETİRMEK KARLI DEĞİL! 

Ancak bu durum akıllı telefonlar için geçerli. Son dönemde yeniden trend olan akılsız telefonlar fiyatları düşük olduğu için aradaki fiyat farklı üstteki örnekler kadar değil. Hatta ucuz telefon alanlar 500 TL'lik harç nedeniyle zararlı çıkabilir. 

YURTDIŞINDAN GELEN TELEFON NASIL KULLANILIR?

Peki yurtdışından gelen telefon nasıl kullanılır? IMEI kaydı nasıl yapılır? IMEI numarası nasıl öğrenilir? İşte yurtdışından telefon getireceklerin bilmesi gerekenler... 

Yurtdışından getirilen cep telefonların kayıt altına alınabilmesi veya cep telefonunuz çalındığı zaman cihazınızı IMEI numaranızın bilmeniz gerekiyor. Birçok kişinin bilmediği IMIE numarasını öğrenmek ise çok kolay. 

Bütün cep telefonu cihazlarında “*#06#” tuşlarını tuşladığınız zaman IMIE numaranızı öğrenebiliyorsunuz. Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu’ndan yurtdışında getirilen cep telefonların nasıl kayıt altına alınacağına ilişkin önemli bilgiler veriliyor. 

120 GÜN İÇİNDE KAYIT YAPTIRMALISINIZ 

Yolcu beraberinde getirilen cihazlara ait IMEI numaralarının kayıt altına alınma başvuru süresi, yolcunun yurda giriş tarihinden itibaren 120 gün. Cihaz 120 gün içinde kayıt edilmemesi durumunda iletişime kapatılmaktadır.

IMEI bilgisine sahip cihazların tamamının kayıt altına alınması gerekmektedir. (cep telefonları, dizüstü bilgisayarlar) Yolcu beraberinde getirilen cihazların kayıt işlemleri 120 gün içerisinde yapılması gerekiyor. 

NASIL KAYIT YAPTIRILACAK 

Yolcu beraberinde getirilen cihazın sahibi cihazının kayıt altına alınması için gerekli belgeleri tamamlayarak e-Devlet kapısı üzerinden başvurusunu yapar. e-devlet sisteminden kayıt hakkını sorgulaması; harç ücretini yatırması ve kayıt işlemlerini tamamlaması gerekiyor. 
 e-Devlet kapısı üzerinden yapılan kayıt işleminde pasaport sahibi, şahsına ait bilgileri e-Devlet şifresi ile türkiye.gov.tr İnternet adresinden sisteme girerek cihaz kaydını yaptırabiyor. 

e-Devlet kapısı üzerinden yapılan başvurularda kişiden herhangi bir belge talep edilmemekte olup kontroller elektronik ortamda yapılıyor. e-devlet üzerinden işlemde bulunmasına izin verilmeyen kişiler (yabancı uyruklular) işletmecilerin Abone Kayıt Merkezlerine başvuruyor.

PASAPORTA DİKKAT 

IMEI kaydı için kişiye ait pasaportun son iki yıl içerisinde herhangi bir cihaz kayıt işleminde bulunulmamış ve kişinin Türkiye’ye giriş yaptığı tarihten itibaren 60 günü geçmemiş olması gerekiyor. 

PASAPORTUNUZU KULLANDIRTMAYIN 

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’nın düzenlemesine göre bir kişi yurt dışından 2 yılda 1 cihaz getirebiliyor. Bu düzenleme çerçevesinde Ülkemize ne şekilde getirildiği belli olmayan cihazların kayıt işleminin yapılması yasal olarak uygun olmadığından pasaportunuzun başkaları tarafından kullanılması durumunda doğacak olan yasal sorumluluk tarafınıza ait... Ayrıca kayıt altına alınan cihazın suç teşkil eden bir olaya karışması durumunda yasal sorumluluk pasaport sahibine ait.

Ads Area