Ads Area

15 DOLARA BİLGİSAYAR PINE A64

Apple Mac donanım uzmanı Daniel Kottke ve ekibi, küçük boyutlarda olan ve fiyatı da buna oranla çok düşük olan PINE A64 adındaki tek kartlı bilgisayarı geliştiriyorlar. 

Süper bilgisayar olarak geçen bu cihaz, 64 bit yüksek performansı tek kart üzerinde sunuyor. Bu da bir devre kartı üzerinde mikro işlemcilerin, hafıza kartlarının, giriş ve çıkışların bir arada bulunması anlamına geliyor. 

Boyutları olarak neredeyse iPhone 6s ile aynı olan PINE A64, özellikleri olarak da çok güçlü. 

15-12/15/pine-a64.jpg PINE A64 özellikleri PINE A64, dört çekirdekli ARM A53 64 bit işlemciye sahip ve 1.2 GHz hızında çalışıyor. GPU olarak ise 500 MHz hızlarında çalışan çift çekirdek MALI-400 MP2 kullanılmış. 
Bu da grafik kapasitesinin orijinal Xbox performans düzeyinden biraz daha yüksek olduğu anlamına geliyor. PINE bilgisayarlar A64 ve A64+ olmak üzere iki model şeklinde geliyor. 

PINE A64 olan bilgisayarda iki USB port, HDMI çıkışı, ses ve mikrofon çıkışı, ethernet portu, 512 MB RAM bulunurken, A64+ üzerinde bunlardan farklı ve ekstra olarak 1 GB RAM, Gigabit ağ, kamera modülü, dokunmatik panel ve LCD panel portu bulunuyor. 

 Kısacası bu bilgisayarı bir klavye ve monitör yardımıyla kolayca ve istediğimiz yerde kullanabiliyoruz. İşletim sistemi olarak Android 5.1 veya Ubuntu ile uyumlu olan PINE, neredeyse standart bir bilgisayarın yapabildiği her şeyi yapıyor. 
Açık kaynak olduğu için birçok sistem ile yüklenilebilse de geliştiriciler Ubuntu, Android veya openHAB tavsiye ediyor. Bu sistemlerle birlikte 1.7 milyon adet uygulamaya erişim imkanı sağlanıyor. İşletim sisteminin diğer bilgisayarlara kıyasla 256 GB bir MicroSD kart içinde bulunması, kolayca güncellemelere, silinip yüklemelere veya ekstra depolama alanı oluşturmaya yarıyor. 

Tipik ve basit bir masaüstü bilgisayar 75 ile 300 W arasında güç ile işlem görürken PINE A64, 2.5 ile 3.5 W arasında güç harcıyor. USB’den gelen 5V güç veya 3.7V kart üzerindeki batarya ile çalışabiliyor. Kolayca genişletilebilir olan PINE A64, sonradan Bluetooth, Zwave adaptör, I/O kart, kamera, sensör, WiFi ve daha fazlası özellikler ile yükseltilebiliyor. 

HDMI çıkışı ile 4K görüntü verebilen bu bilgisayar Kickstarter’ın şimdiden gözdesi olmayı başarmış. Ekstra olarak gelen kamera ise Himax HM5065 olup 5 MP çözünürlükte ve 720p çekim yapabiliyor. :: Avuç İçi Büyüklüğünde Bilgisayar: Solu! İlk üretilen 10 ürün ethernet portuna sahip olmadığından 5 dolar gibi bir fiyattan satılmış. 

Orijinal PINE A64 fiyatı 15 dolar, A64+ fiyatı ise 19 dolar. 2 GB RAM olan sürümü ise 29 dolardan yapılan bağış ile satın alınabiliyor. Kickstarter üzerinde 31,416 dolar hedef koyulan bu bilgisayar, topladığı 489 bin dolar ile bitimine 38 gün kala hedefini fazlasıyla geçmiş durumda. Ayrıca Windows işletim sitemi çalıştırıyor mu sorusuna “Hayır, ancak üzerinde çalışıyoruz” şeklinde cevap da verilmiş.shiftdelete

Ads Area