Ads Area

Türkiye'de yıllardır ağır işlemekle eleştirilen bürokrasiyi aşacak e-Devlet Kapısı nihayet açıldı

Türkiye'de yıllardır ağır işlemekle eleştirilen bürokrasiyi aşacak e-Devlet Kapısı nihayet açıldı. Ancak, kamu hizmetlerini elektronik ortama taşıyan www.turkiye.gov.tr sitesindeki uygulamaların yetersizliği dikkat çekiyor.Sitede yer alan 'Sınav sonucunu öğrenme', 'SSK hizmet dökümü' gibi işlemler, daha önce e-imzaya gerek olmadan da yapılabiliyordu. Vatandaşın uzun zamanını alan pasaport işlemlerinin sanal ortama taşınması için ihale 2009'da yapılacak. İnternetten adliye işlemlerinin takibi de ancak gelecek yıl mümkün olacak.

21 kamu kurumuna hizmetlerini elektronik ortamda verme imkânı sunan e-Devlet Kapısı Projesi ile birlikte, 5 yıldır üzerinde konuşulan e-devlet dönüşüm süreci kurumların ve vatandaşın 'hizmetine' girmeye başladı. Dileyen herkes şifre, elektronik imza ve mobil imzadan oluşan 3 farklı yöntem sayesinde e-Devlet Kapısı'ndan geçebiliyor. Bu hizmeti haziran ayında duyurarak rakiplerinin bir adım önüne geçen Turkcell, 75 bin kişiyi devlet kapısından sokmayı başardı. Avea tarafından da verilmeye başlanan uygulamaya, özellikle gümrük müsteşarları yoğun ilgi gösteriyor. Bu sayede Dış Ticaret Müsteşarlığı, gümrük işlemlerinde 50 milyar yeni lira tasarruf bekliyor. www.turkiye.gov.tr sitesinin sunduğu rahatlığa dikkat çeken E-Güven Genel Müdürü Can Orhun, önemli bir hatırlatmada bulunuyor: "Şifreler, yalnızca e-Devlet Kapısı uygulamalarında kullanılabiliyor. Oysa Türkiye'nin e-devlet dönüşüm sürecini hızlandırmak üzere bugün Sanayi Bakanlığı, Türk Patent Enstitüsü, Adalet Bakanlığı ve Dış Ticaret Müsteşarlığı gibi kurumlar uygulamalarında e-imza kullanımını zorunlu kılıyor."

Şifreler PTT şubelerinde veriliyor

Başbakan Tayyip Erdoğan'ın geçen perşembe günü açılışını yaptığı www.turkiye.gov.tr sitesine erişimde Türkçe karakter sorunu yaşanmıyor. Ancak, birçok işlem için şifre gerekiyor. Şifre PTT'den bir günde, evden ise bir haftada alınıyor. Fakat, PTT şubelerine giderek bizzat başvuruda bulunmak ve şifre almak isteyen kişilerin uzun kuyruklarla karşılaşma ihtimalleri var. Bir hafta ila 10 gün süre zarfında şahıslara ulaştırılan şifreler, yalnızca e-Devlet Kapısı uygulamalarında kullanılabiliyor. E-Güven Genel Müdürü Can Orhun, vatandaşların uzun kuyruklarda beklemelerini önlemeye yönelik e-Devlet Kapısı Projesi'nin başarıya ulaşabilmesi için e-imzanın bir gereklilik olduğuna inanıyor. Orhun, e-imza sahibi olmak isteyen kullanıcılara yerinde kimlik kontrolü ve yerinde kurulum hizmeti verdiklerini ve onları iş yoğunluğu sırasında bizzat başvuru ve noter onayı zahmetlerinden kurtardıklarını söylüyor.

Dünyada ilk olarak kullanıcıların hizmetine kanunî olarak ıslak imzaya eşdeğer elektronik imza uygulamasını sunan Turkcell, hizmeti beş bankanın işbirliği ile internet bankacılığı alanında başlattı. Kısa sürede 13 bankaya yayılan uygulama, kamuda, belediyecilik ve bankacılık alanlarında ATM'lerden kartsız para çekme, kredi onayı gibi e-imzalı posta, e-dosya, e-satın alma alanlarında da kullanılmaya başlandı. Turkcell yetkilileri, bireysel işlemlerde de M-İmza'yı zenginleştirdiklerini belirterek, Kale Kilit'in M-İmza ile açılan kapı üretmeye başladığına dikkat çekiyor. Kullanıcı sayısının 75 bine ulaştığını açıklayan şirket yetkilileri, gümrük beyannamelerinin internet üzerinden verilmesi, Aile Hekimliği Bilgi Sistemi'nde hasta verilerine erişim ve marka ve patent başvurularının cep'ten imzalandığını ifade ediyor.zaman

Yorum Gönder

0 Yorumlar
* Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.

Ads Area