Ads Area

Türkiye’nin uydu haberlesme kapasitesini yüzde 50 artiracak Türksat 3A uydusu, firlatilacagi Fransiz Guyanasi’ndaki Kourou Uydu Firlatma Bölgesinde..


Türkiye’nin yeni uydusu Türksat 3A, tüm testleri tamamlanarak üretildigi Fransa’daki Thales Alenia Space tesislerinden, Fransiz Guyanasi’ndaki Kourou Uydu Firlatma Bölgesi’ne ulastirildi. Türksat 1C uydusunun yerini alacak olan ve tasarim ve üretim sürecinde 22 Türk mühendisin de görev aldigi Türksat 3A, Türkiye’nin uydu haberlesme kapasitesini yüzde 50 artiracak.
Türksat 3A’nin Mayis ayi sonunda büyük bir törenle uzaya firlatilacagini söyleyen Türksat A.S. Genel Müdürü Dr. Özkan Dalbay, “Türksat 3A, Türk mühendislerinin gözetiminde ve en son teknolojiler kullanilarak gelistirildi. Türkiye’nin uydu teknolojisi konusundaki bilgi birikimine büyük katki saglayan uydumuz, uzaydaki kapasitemizi de önemli ölçüde artiracak. Türksat A.S. olarak çalismalarimizi, Türkiye’nin uydu alaninda dünyanin söz sahibi ülkelerinden olmasina yogunlastirmis bulunuyoruz. Türksat 3A’dan sonra gelecek ikinci uydunun tamamen Türk mühendisleri tarafindan ve Türkiye’de üretilmesini hedefliyoruz” dedi.
Çin’den Grönland’a kadar çok genis bir cografyada hizmet verecek olan Türksat 3A, Asya, Avrupa, Kuzey Afrika ve Türkiye’den yayin yapacak kuruluslarin taleplerine cevap verecek kapasite ve yeteneklere sahip. Uydunun kullanim ömrü ise 20 yil olarak planlandi.
Türksat 3A, yüksek düzeyde anahtarlama ve uzaydaki yildizlarin konumlarina göre kendi durumunu belirleme yetenegi (Star Tracker) gibi uydu iletisimi alanindaki en son teknolojileri kullaniyor.
Köye, mezraya santiyeye genisbant internet
Türksat 3A’nin bir önemli özelligi de 50-60 cm’lik çift yönlü iletisime imkan taniyan VSAT uydu terminalleri ile kablo altyapisinin ulasmadigi, köy, mezra ve santiye gibi yerlere genisbant internet baglantisi, veri iletisimi ve telefon baglantisi hizmeti sunabilmesi. Türksat 1C ve 2A uydulari bu hizmeti 90 cm’lik çanaklar vasitasiyla verebiliyordu. Çanak boyutundaki düsüs, bu hizmetten yararlanmak isteyenlerin ilk kurulum maliyetlerini azaltmakta.

Türksat 1C ve 2A’nin su anki toplam kapasitesi ile yaklasik 500 TV kanalina hizmet verilebiliyor. Bu uydularin sagladigi veri iletisim kapasitesi ise 4.5 Gbit seviyesinde. Türksat 1C’nin yerini Türksat 3A’nin almasiyla birlikte kanal sayisi ve veri transfer kapasiteleri yaklasik yüzde 50 artarak 750 TV kanal ve 7 Gbit veri transfer kapasitesine ulasilacak.

Mayis’ta törenle firlatilacak
Türksat 3A’nin, içinde bulundugumuz Mart ayinda firlatilmasi planlanmisti. Fakat firlatma bölgesi olan Fransiz Guyanasi’nda son aylarda yasanan olumsuz hava sartlari nedeniyle 21 Aralik ile 9 Mart arasinda firlatma yapilamadi ve Türksat 3A öncesinde firlatilmasi planlanan uydularin firlatilmasinda gecikme yasandi. Bu nedenle Türksat 3A’nin firlatilmasi Mayis ayinin üçüncü haftasina ertelendi. Türksat 3A öncesinde Brezilya (Starone C2) ve Vietnam (VinaSAT-1)’in haberlesme uydulari tek bir seferde firlatilacak. Türksat 3A ise Mayis ayinin üçüncü haftasi büyük bir törenle uzaya gönderilecek.

Kisaca Türksat 3A
• Tasarimina 10 Subat 2006’da baslandi
• Fransa’daki Thales Alenia Space tesislerinde üretildi
• Çin’den Grönland’a kadar Asya, Avrupa ve Kuzey Afrika bölgesine hizmet verebiliyor.
• 400 TV kanalini destekliyor
• 4 Gbit veri transfer kapasitesi bulunuyor
• Uydu alanindaki en son teknolojiler olan yüksek düzeyde anahtarlama ve Star Tacker gibi teknolojilere sahip.
• Ömrü 20 yil
• Mayis ayinin üçüncü haftasi Fransiz Guyanasi’ndaki Kourou Uydu Firlatma Bölgesi’nden uzaya gönderilecek.milliyet

Yorum Gönder

0 Yorumlar
* Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.

Ads Area