Ads Area

Futbol maçları satışları artırınca bilgisayar firmaları da LCD işine girdi

Haziran ayında Avusturya ve İsviçre'nin ev sahipliğinde gerçekleşecek müsabakaları geniş ekrandan izlemek isteyen tüketiciler, soluğu bayilerde ya da elektronik marketlerde alıyor. Yoğun talep karşısında ürün yetiştirmekte zorlanan firmalar kapasiteyi artırırken, fırsatı değerlendiren bazı bilgisayar şirketleri de televizyon üretimine başladı. Crea bilgisayarlarıyla Türkiye'de ilk üçe yerleşen Kont Bilişim Teknolojileri, aynı isimle LCD üretiyor. Geçen yıl ufak çapta üretimine başlanan geniş ekranlarda nisan ayı ile birlikte patlama yaşanacağını belirten Kont Bilişim Yönetim Kurulu Üyesi ve Genel Müdürü Okan Nasır, "Hem yerli hem de yabancı markaların ekmek yiyeceği bir döneme girdik. Talebe yetişmekte zorlanıyoruz. Bu sene iç pazardaki satışların 1 milyona ulaşmasını bekliyoruz." diyor.

Türk elektronik firmaları, bir zamanlar Avrupa'nın televizyon üssü iken, tüplü TV yerine LCD'nin revaç bulmasıyla sıkıntılı günler geçirmeye başladı. Panel yatırımında gecikildiği için LCD'de Uzakdoğu firmaları ile rekabet edemeyen şirketler, Avrupa pazarını rakiplerine kaptırdı. Haziranda gerçekleştirilecek Avrupa Futbol Şampiyonası, TV üreticilerine rahat bir nefes aldırdı. 2006'ya göre üretim ve ihracatta yüzde 25'i aşan kayıplarla yola devam eden şirketlerin işleri açıldı. Maçı evinde izlemek isteyen futbolseverler, televizyonlarını değiştirirken, ciddi talep patlamasıyla karşı karşıya kalan üretici ve satıcı firmalar, tam kapasiteyle çalışmaya başladı. Özellikle 42 inç ekranlara olan ilgi, bilgisayar firmalarını da cezbediyor. Bugüne kadar masaüstü bilgisayarlarla evlere konuk olan Kont Bilişim, artık duvarda da yer bulmak istiyor. Mart başında televizyon reklamları ile tüketiciyle buluşan firma, rakiplerle sıkı bir rekabete hazır. Bunun için İstanbul Kurtköy'de 36 bin 500 metrekarelik yeni bir tesis inşa edildi. 2007'de gerçekleştirdiği 305 milyon dolarlık ciroyu, bu satışlarla 500 milyon dolara çıkarmayı hedefliyor. Şirketin Genel Müdürü Okan Nasır, bu yıl yüzde 60 gibi bir büyüme beklediklerini, ihracat gelirlerinin 30 milyon dolara ulaşacağını ifade ediyor. LCD'de kaçan trenin önümüzdeki üç aylık satışlarla yakalanacağını vurgulayan Nasır, "Durumu fırsata dönüştüreceğiz. Satışlar anlamında çok faydalı bir dönem bizi bekliyor. Sonuçtan kârlı çıkan kesim ise tüketici olacak." diyor.

200 dolara bilgisayar var ama oyun bile oynanamaz

Okay Nasır, LCD'den sonra bilgisayar pazarında da fiyat odaklı bir rekabet başlayacağını, 200 dolara varan fiyatlarda bilgisayarların piyasada olacağını söylüyor. İntel'in desteklediği özel bazı ürünlerin Uzakdoğulu üreticiler tarafından pazara girdiğini ve yaygınlaşacağını ifade eden Nasır, fakat bilgisayarların çok yönlü olmadığını ileri sürüyor. Nasır, "Ucuz bilgisayarlarla oyun oynayamazsınız, işletmeye yönelik program oluşturamazsınız. Sadece internete girebilirsiniz. Şahsi düşüncem, bunlar yerine Blackberry almak daha mantıklı." diyor. Nasır, piyasadaki masaüstü bilgisayarların 599 dolarlarda satışa sunulacağını, dizüstü bilgisayarların ise 1.299-1.599 dolara satılabileceğini kaydediyor. Ancak yoğun satışların 799 dolarlık ürünlere yönelik olacağını ifade ediyor. 2008 başında piyasaya ilk kez sunulan Crea markalı bilgisayar satışlarında hedefi, 100 bin olarak belirleyen şirket, 40 bin civarında dizüstü bilgisayar satmayı planlıyor.

Trafikteki yeni uygulama makine satışını patlatacak

10 yıl önce kurulan Kont Bilişim, Türkiye'nin en çok fotoğraf makinesi ve monitör satan firması olarak biliniyor. Geçen yıl 180 bin Samsung fotoğraf makinesi satışı gerçekleştiren firma, gelirlerinin yüzde 33'ünü Samsung markalı ürünlerden elde ediyor. Şirket şimdilerde, 1 Nisan'da uygulamaya geçecek olan ve kaza tutanağının polis olmaksızın sürücüler tarafından hazırlanmasını öngören uygulama için hazırlık yapıyor. Firma, kazaya karışan araçların fotoğraflarıyla tespit edilecek uygulamasını fırsat bilerek yeni bir kampanya yapacak. Bu uygulamanın makine satışlarını artıracağını düşünerek, özel bir plan yaptıklarını belirten Genel Müdür Okay Nasır, "Planladığımız aktiviteleri şu anda söyleyemiyorum, gizli kalması gerekiyor. Burada yine pazar lideri olacağız. İkinci çeyrekte gelişmeleri göreceğiz." diyor.

LCD FİYATLARI DÜŞTÜ (YTL)
Vestel* 760
Arçelik* 780
Beko* 780
Sony** 7.247
Sharp** 6.794
Samsung** 6.567
Philips** 6.794
(*) 20 inç (**) 52 inç
ZAMAN

Yorum Gönder

0 Yorumlar
* Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.

Ads Area