HP Türkiye'den yapılan yazılı açıklamaya göre, HP, bu program sayesinde bugüne kadar 90 milyondan fazla kullanılmış LaserJet ve mürekkep püskürtmeli baskı kartuşunu geri dönüştürdü.
HP'nin Avrupa, Asya ve Kuzey Amerika'da 30'u aşkın ülkede uygulamaya soktuğu geri dönüşüm projesi, Türkiye'de ilk olarak kurumlarda hayata geçirilecek.
Programa katılmak için ayda en fazla 5 adet HP LaserJet ya da 10 adet HP mürekkep püskürtmeli baskı kartuşu kullanan işletmelerin, posta bedelleri ödenmiş iadeli kartuşlardan almaları ve ürünleri kullanım süresi sonunda belirtilen adrese postalamaları yeterli olacak.
Daha çok sayıda kartuş ya da toner tüketen kullanıcıların ise şirket çapında HP destekli bir toplama programı geliştirmeleri ya da HP'den bir toplama kutusu talep etmeleri gerekiyor.
Tüm HP baskı kartuşları HP'de ya da dünya geneline dağılmış ortak tesislerde çok aşamalı bir geri dönüştürme sürecinden geçerken, ilk olarak ambalaj malzemeleri kartuşlardan ayrıştırılıyor ve bağımsız olarak geri dönüştürülüyor.
Daha sonra baskı kartuşları uygun şekilde ayrılıp parçalanıyor ve son olarak, parçalanan kartuş malzemeleri plastikler, metaller ve mürekkep, köpük ya da toner atıkları olarak bir kez daha ayrıştırılıyor.
Bu malzemeler sonradan, yeni gündelik ürünlerin imalatında kullanılmak üzere ham maddelere dönüştürülüyor. Kalan mürekkep ve toner atıkları ise enerji üretiminde kullanılıyor. Kullanılamayan malzemeler de çevreye duyarlı bir şekilde bertaraf ediliyor.
HP Türkiye Görüntüleme ve Baskı Grubu Ülke Müdürü Fikret Ergüder, konuya ilişkin değerlendirmesinde, HP'nin çevreye duyarlı bir politika izlediğini ifade ederek, şöyle dedi:
''Türkiye'de kullanılmış toner ve kartuşların geri dönüştürülmesi konusunda ciddi bir çalışma yok. Bu ürünler, doğru şekilde imha edildikleri ya da geri dönüştürüldükleri zaman doğaya zarar vermiyorlar. Böylece, teknolojinin çevreye dost uygulamalarla hayatımızı kolaylaştırabildiği görülmüş oluyor. Ülkemizde de bu bilinci yaygınlaştırmak için çalışmalarımızı hızla sürdüreceğiz.''