Ads Area

Apple’ın 'sürükle-bırak’ uygulamasını Surface adlı ürünle bir adım öteye taşıyan Microsoft, klavye ve mouse’ları bir kenara atıyor.


Microsoft, Philips ve HP gibi firmaların uzun süreden bu yana üzerinde çalıştığı, Apple’ın ise 'iPhone’ ile hayata geçirdiği dokunmatik ekranda 'sürükle-bırak’ uygulaması farklı alanlara yayılmaya başladı. Microsoft, 'Surface’ (yüzey) adlı yazılım ve donanım ürününü önümüzdeki aylarda piyasaya çıkarmaya hazırlanıyor.
Şirketin bu ürünü, şirketin yeni işletim sistemi Windows Vista üzerinde çalışıyor. 30 inç, bir başka ifadeyle 76 ekranlık bir sehpadan oluşan bu ürün, içerisinde birbirinden gelişmiş pek çok farklı teknolojiyi barındırıyor.
Mouse ve klavyesi olmadan bilgisayar gibi kullanılan bu ürünün en dikkat çekici özelliği, tüm işlemlerin parmak hareketleriyle dokunmatik olarak yapılabilmesi.
Klasik bir dokunmatik ekran olmaktan öteye giden bu üründe, birden fazla kullanıcı eşzamanlı olarak parmaklarını kullanarak işlem yapabiliyor. Kablosuz internet erişimi için Wi-Fi teknolojisini bulunduran ürün, kablosuz transfer için de Bluetooth’u (10 metre çapında cihazların birbirleriyle kablosuz olarak veri transferi yapabilmesi) kullanıyor.
Aynı anda 52 parmak hareketini algılayabilen bu ekranda yapılacaklara gelince...

Üzerine atılanı tanıyor
Microsoft Surface, cep telefonu, dijital fotoğraf makinesi, müzikçalar, bilgisayar gibi teknolojik cihazları algılayabiliyor. Tüm bu cihazlar ürünün üzerine bırakıldığında, çevresinde bir halka oluşuyor ve cihazın tüm özellikleri anında ekrana yansıyor. Böylece aynı kategorideki iki ürünün karşılaştırması bu ekranda kolayca yapılıyor. Bunun yanı sıra yine bu iki ürün arasında karşılıklı veri transferi de oldukça kolay.
Bu cihazlara, Surface’in içindeki belge, fotoğraf ve video gibi dosyaların el hareketiyle aktarılması da mümkün. Ayrıca cihazların hafıza deposundaki tüm bilgiler de yine el hareketiyle Surface’in içine aktarılabilir.
Geçmişi 1982’ye dayanıyor
Çoklu dokunmatik ekran teknolojisinin geçmişi 26 yıl öncesine dayanıyor. 1982’deToronto Üniversitesi ve Bell Laboratuvarları’nın işbirliğiyle üzerinde çalışmaları başlatılan bu teknoloji, 2000’li yılların başında Microsoft, HP, Philips ardından da Apple’ın ilgi alanına girdi. Bu konuda çalışma yürüten firmalar, son birkaç yılda konsept safhasına getirdikleri ürünleri teknoloji fuarlarında tanıtma imkânı buldular.
Büyüt, çevir, e-postala...
Surface’in bir diğer kullanım alanı da, fotoğraf ve video dosyalarının el hareketiyle açılarak, ekranın istenilen yerinde gösterilebiliyor olması.
Örneğin ekranda açılan bir fotoğrafı parmak hareketiyle bir noktadan başka noktaya taşımak, fotoğrafın boyutunu büyütmek veya küçütmek, farklı yönlere çevirmek cihaz için oldukça basit uygulamalar. Açılan bir fotoğraf ters çevrilerek, el yazısıyla buraya mesaj yazılıp, elektronik posta kartı oluşturarak başka kullanıcılara bunu internet yoluyla paylaşmak da mümkün.
Bunun yanı sıra, üzerine konulanları barkod sistemi yardımıyla tanıyan bu ürün, şarap şişesini algılayarak, içindeki şarabın tüm özellikleri, hangi yemeklerin yanında içilebileceği veya şarabın üretim yeriyle ilgili bilgileri de kullanıcılara verebiliyor. milliyet

Yorum Gönder

0 Yorumlar
* Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.

Ads Area