Ads Area

TÜBİTAK 5G YE AZAMİ YERLİ KATKI İÇİN DÜĞMEYE BASIYOR

CUMHURBAŞKANI Recep Tayyip Erdoğan'ın '4G'yi pas geçme' uyarısı sonrası, konuyla ilgili ihalenin ertelenmesinin ardından gözler 5G hazırlıklarına odaklandı. 

Hükümet, 5G çalışması için düğmeye basarken, TÜBİTAK da azami yerli katkı için kolları sıvadı.  

 Gerekli altyapı için 'yeni nesil ağ teknolojileri'nden 'geleceğin interneti'ne kadar farklı başlıklar altında birbiri ardına proje çağrıları yapılarak yüklü miktarda destekler verilecek. Yürütülen hazırlıklar, TÜBİTAK'ın "2015-2017 Çağrı Planlaması"na da yansıdı. Buna göre, bu yılın ikinci yarısında "Yeni nesil ağ teknolojileri" konusunda çağrı yapılması planlandı. 
2016 başında "geleceğin interneti", "yarı iletken teknolojileri", "kullanıcı arayüzleri", "yenilikçi bilgi keşif yöntemleri" gibi başlıklarla proje çağrısında bulunulacak. 2016'nın ikinci yarısında ise "nano iletişim teknolojileri"nden "bulut bilişim mimarileri"ne kadar projeler konusunda üniversiteler ve Ar-Ge şirketlerine çağrı yapılması planlanıyor. 

 Bu alanlarda üretilecek projelere yüklü miktarda destek verilecek. "Öncelikli Alanlar Ar-Ge Projeleri Destekleme Programı" kapsamında 2015 yılı için küçük ölçekli projelerde 500 bin TL, orta ölçeklilere 1 milyon TL, büyük ölçekli projelerde de 3.5 milyon TL'ye kadar destek sağlanıyor. 

Yeni kriptolu sistem TÜBİTAK, "siber güvenlik"te 2016 başında çağrı yapmayı, 2016'nın ikinci yarısında ise "kriptoloji" için çağrıya çıkmayı planladı. "Akıllı Sistem ve Ortamlarda Güvenlik Teknolojileri", "Elektronik Hizmetlerde Güvenlik" gibi alanlarda ise 2017 "hedef yıl" olacak.akşam


Tags

Ads Area